Fire worden begon met…

Is dit nu later? Is dit nu later als je groot bent? Ik snap geen donder van het leven. Ik weet nog steeds niet wie ik ben. Is dit nu later?” zingt Stef Bos in zijn liedje “Is dit nu later”. Hoewel zijn muziekstijl niet mijn favoriet is, vind ik dit nummer zowel inspirerend als deprimerend. Het doet me denken aan de vraag die vaak door mijn gedachten gaat: is dit het nou?

Rijk worden

Als klein meisje wilde ik niets liever dan 18 jaar worden en op mezelf wonen. Door omstandigheden gebeurde het nog eerder en woonde ik op mijn 17e al op mezelf. Het leek geweldig, tot de rekeningen binnenkwamen. Zo begon het leven van paycheck naar paycheck.

Er gebeurde van alles en door een paar slechte keuzes heb ik een paar jaar flink op de blaren gezeten. Toch bleef dat gevoel… Dit kan niet alles zijn. Dit is het niet. Ik kan veel meer uit mezelf halen dan het zijn van een werknemer die op 72 met pensioen mag.

Hoe ouder ik word, hoe meer die vaste verplichtingen mij dwars zijn gaan zitten. Daarom ben ik begonnen met het nastreven van Financial Independence and Retire Early (FIRE). Het idee is om zelfvoorzienend te zijn en te leven in het nu, zonder de stress van het wachten op het salaris aan het einde van de maand.

 

Wat is dé ratrace?

De term ‘ratrace’ verwijst naar een eindeloze, zelfvernietigende of zinloze zoektocht naar succes. Het is de routine van dagelijks werken zonder echt vooruit te komen, vastzittend in een cyclus van werken om rekeningen te betalen. Voor velen is dit dagelijkse patroon frustrerend en ontmoedigend. Het idee van de ratrace benadrukt de druk van modern leven, waarin mensen vaak werken om luxeartikelen te kopen, maar zelden tijd hebben om ervan te genieten.

Ontevredenheid in het leven

Veel mensen voelen zich vastgelopen in de ratrace, en statistieken onderbouwen deze ontevredenheid. Uit onderzoeken blijkt dat een significant percentage van de huidige generatie ongelukkig is met hun werk en levensstijl. Volgens een Gallup-onderzoek uit 2023 voelt 85% van de werknemers wereldwijd zich niet betrokken bij hun werk. Deze ontevredenheid leidt vaak tot stress, angst en een gevoel van zinloosheid.

Wat is FIRE?

Financial Independence and Retire Early, beter bekend als FIRE, is een beweging die gericht is op het bereiken van financiële onafhankelijkheid en vroegtijdig pensioen. Het draait om het opbouwen van voldoende passief inkomen om niet meer afhankelijk te zijn van een traditionele baan. Dit betekent dat je kunt kiezen wat je wilt doen met je tijd, zonder gebonden te zijn aan een werkgever.

De oorsprong van FIRE

De FIRE-beweging begon echt tractie te krijgen met de publicatie van het boek “Your Money or Your Life” door Joe Dominguez en Vicki Robin in 1992. Het boek introduceerde de principes van financiële onafhankelijkheid en inspireerde vele lezers om hun uitgavenpatronen te herzien en bewuster om te gaan met geld.

Verschillende soorten FIRE

Er zijn verschillende benaderingen binnen de FIRE-beweging, elk met hun eigen filosofieën en doelstellingen:

Lean FIRE

Leven met minimale kosten en een bescheiden levensstijl. Mensen die Lean FIRE nastreven, streven ernaar om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden door hun uitgaven drastisch te verminderen.

Fat FIRE

Het tegenovergestelde van Lean FIRE. Mensen die Fat FIRE nastreven, willen financiële onafhankelijkheid bereiken terwijl ze een hogere levensstandaard behouden. Dit vereist doorgaans een groter spaar- en investeringsbedrag.

Barista FIRE

Deze benadering combineert parttime werk met een semi-gepensioneerde levensstijl. Het idee is om een deel van je inkomen te genereren via passieve inkomstenbronnen en de rest aan te vullen met parttime werk.

Coast FIRE

Mensen die Coast FIRE nastreven, hebben genoeg gespaard en geïnvesteerd om op een later tijdstip volledig financieel onafhankelijk te worden. Ze kunnen ervoor kiezen om nu minder te werken, omdat hun investeringen op de lange termijn voldoende zullen zijn.

 

 

geldopstellingen

 

 

Waarom FIRE?

Het nastreven van FIRE betekent niet dat je niet kunt genieten van het leven. Integendeel, het betekent dat je bewust omgaat met je uitgaven en prioriteiten stelt om te kunnen genieten van de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Het gaat erom dat je keuzes maakt die aansluiten bij jouw waarden en doelen in plaats van je te laten leiden door de verwachtingen van anderen.

Het belang van financiële doelen

Als je overweegt om FIRE na te streven, is het belangrijk om eerst je financiële doelen vast te stellen en een plan te maken om deze doelen te bereiken. Dit betekent dat je moet weten hoeveel geld je nodig hebt om financieel onafhankelijk te worden en hoe je dat geld gaat verdienen en investeren. De eerste basis is overzicht, iets dat ik je graag leer in The Money Course!

 

 

Veelgestelde vragen over FIRE

 

Hoeveel sparen per maand voor FIRE?

Het bedrag dat je moet sparen per maand voor FIRE hangt af van je huidige uitgaven en je gewenste pensioenleeftijd. Een algemene vuistregel is om ten minste 50-70% van je inkomen te sparen en te investeren om binnen 10-20 jaar FIRE te bereiken.

Waar staat de FIRE-methode voor?

FIRE staat voor Financial Independence and Retire Early. Het is een beweging die gericht is op het bereiken van financiële onafhankelijkheid door spaarzaam te leven, slim te investeren en uiteindelijk vroeg met pensioen te gaan.

Hoeveel geld nodig voor financiële vrijheid?

De exacte hoeveelheid geld die je nodig hebt voor financiële vrijheid varieert per persoon. Een veelgebruikte methode is de 4%-regel, waarbij je jaarlijkse uitgaven ongeveer 4% van je totale investeringsportfolio zijn. Dit betekent dat je ongeveer 25 keer je jaarlijkse uitgaven moet sparen.

Hoe word je financieel vrij?

Je wordt financieel vrij door je uitgaven te verminderen, je inkomsten te verhogen en slim te investeren. Dit omvat budgettering, het aflossen van schulden, en het opbouwen van passieve inkomstenbronnen zoals investeringen in aandelen, vastgoed of andere activa.

Hoe groot moet je spaarpot zijn om vroeg te stoppen met werken?

Om vroeg te stoppen met werken, wordt vaak geadviseerd om een spaarpot te hebben die 25 keer je jaarlijkse uitgaven bedraagt. Dit zorgt ervoor dat je kunt leven van je investeringen zonder dat je je kapitaal hoeft aan te tasten.

Hoe bereken je wanneer je FIRE bent?

Je berekent wanneer je FIRE bent door je jaarlijkse uitgaven te vermenigvuldigen met 25. Dit geeft je het doelbedrag dat je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn. Vervolgens kijk je naar je huidige spaargeld en investeringen en bepaal je hoe lang het duurt om dat doel te bereiken op basis van je huidige spaar- en investeringsstrategie.

Kan je leven van beleggen?

Ja, je kunt leven van beleggen als je voldoende kapitaal hebt opgebouwd en je investeringen goed gediversifieerd zijn. Dit vereist echter zorgvuldige planning en een goed begrip van de markt om ervoor te zorgen dat je passieve inkomsten consistent blijven en je kapitaal behouden blijft.

Hoe nu verder?

Je hebt nu een goed beeld van wat FIRE inhoudt en waarom het nastreven van financiële onafhankelijkheid zo belangrijk kan zijn. De volgende stap is om daadwerkelijk aan de slag te gaan met je eigen FIRE-strategie. Maar hoe begin je?

1. Maak een plan

Begin met het evalueren van je huidige financiële situatie. Dit betekent het opstellen van een gedetailleerd overzicht van je inkomsten, uitgaven, schulden en spaargeld. Stel vervolgens duidelijke doelen op voor wat je wilt bereiken en binnen welke tijd.

2. Minimaliseer je uitgaven

Kijk kritisch naar je uitgaven en zoek naar manieren om te besparen. Dit kan variëren van het verminderen van dagelijkse uitgaven tot het herzien van grote kostenposten zoals woonlasten en verzekeringen.

3. Verhoog je inkomsten

Zoek naar mogelijkheden om je inkomsten te verhogen. Dit kan door een loonsverhoging te onderhandelen, een tweede baan te nemen of te investeren in je eigen vaardigheden om je verdienpotentieel te vergroten.

4. Investeer slim

Investeer je geld verstandig om passieve inkomstenbronnen op te bouwen. Dit kan via aandelen, vastgoed, indexfondsen of andere investeringsmogelijkheden. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en overweeg om professioneel advies in te winnen.

5. Blijf gemotiveerd

Het nastreven van FIRE is een lange termijn doel dat discipline en doorzettingsvermogen vereist. Blijf gemotiveerd door regelmatig je voortgang te evalueren en jezelf te belonen voor behaalde mijlpalen.

6. Doe mee aan The Money Course

Voor een gestructureerde aanpak en gedetailleerde begeleiding, nodig ik je uit om deel te nemen aan The Money Course. In deze cursus leer je alles over het creëren van financiële stabiliteit, strategisch sparen en investeren, en het opstellen van een persoonlijk FIRE-plan dat bij jouw leven past.

Ga naar mijn aanbod pagina voor meer informatie en om je aan te melden. Samen werken we aan jouw financiële onafhankelijkheid en bouwen we aan een toekomst waarin je vrij bent om je eigen keuzes te maken.

 

website / blog ...