Investeren in crypto

In de altijd veranderende marktomstandigheden is het superbelangrijk dat je weet waar je aan begint of het nu een bullmarket of bearmarket is (euh watte? Daar komen wij later op, beloofd!).

De financiële markten zijn continu in ontwikkeling en soms heb je het idee dat je af en toe altijd achter het net vist of te laat ergens achterkomt. No worries. De digitale munt, ook wel crypto genoemd, maakt nog steeds zijn opmars, in Nederland is het nog steeds niet volledig bemint of omarmt en dan is Nederland nog redelijk modern?! Het digitaal geld is verspreid over de hele wereld, als je nu hier meer over leert en je gaat inlezen wat het nou precies is; dan is een belegging of overweging in de huidige veranderende marktomstandigheden middels Bitcoin (BTC) , Ethereum (ETH) of alternatieven cryptomunten ook wel altcoins genoemd, op zijn minst de moeite waard.

De basics over crypto

Deze blog is een eerste stap, we beginnen bij de basics, ik zal je helpen met bepaalde verklaringen, wat is crypto nou eigenlijk? wat is een blockchain, een bull-market, wat zijn bitcoins? Is investeren in crypto voor jou? Ik probeer je mee mee te nemen in de crypto-wereld, leer je wat fijnere kneepjes bij en dan kan je zelf overwegen of je misschien wel wilt beleggen in crypto. Duik met me mee in een boeiende wereld van digitale munten en ontdek de termen die je echt moet kennen om een crypto-investeerder te worden.

Beleggen brengt altijd risico met zich mee.

Dus beleg alleen met geld wat je kan kan missen. Dit is dus geen financieel of advies, deze blog is uitsluitend bedoeld om je te informeren.
Investeren in crypto kan onzeker zijn, ik persoonlijk denk dat handelen in crypto niet is voor de ‘faint-hearted’, maar wie zegt dat je moet handelen? Je moet sowieso enkel handelen met de middelen welke je kan missen. Niet eerder. Uiteraard ben ik wél mega fan van budgetteren, wil je daar meer over lezen? Klik dan hier!

Er zijn zeker een tal van andere beleggingsproducten die stabieler en veiliger zijn. Denk aan een belegging in edelmetalen, obligaties, aandelen, vastgoed; investeerders lopen altijd risico’s. De meest stabiele is denk ik investeren in een ETF maar zelfs dan…
Niemand kan de toekomst voorspellen. Je ziet een tal van verhalen van mensen die enorm veel geld verdienen met een mooi “trade”, maar ze benoemen niet hun verlies en de hoge risico´s die erbij komen te kijken. Het is verstandig om je eigen onderzoek te doen en de mate waarin je ergens geinvesteerd wilt zijn. Het is ter allen tijden verstandig om een breed portfolio te hebben en niet te afhankelijk te zijn van 1 asset.
Er nog 1 gouden regel; de beste belegger is een dode belegger, oftewel, iemand die niets doet en heel lang wacht; die doen het het beste. Wat nou als je één bitcoin had gekocht 20 jaar geleden en je nu in je wallet/portfolio kijkt. Met de huidige stand (op moment van schrijven (maart 2024 is één BTC +-60.000 dollar waard en in 2004 was dit +-650 dollar) had dat een aardige winstmarge geweest.

Wat je moet weten als je gaat beleggen in crypto

Het is best een doolhof vol ingewikkelde termen en concepten die eerst best overweldigend kunnen zijn, maar eerlijk; dat is toch met alles wanneer iets nieuws is? Ik persoonlijk begon mijn crypto-avontuur in 2019, op zoek naar nieuwe manieren om mijn geld voor me te laten werken. Mijn allereerste bitcoin-avontuur liet mij helaas niet stinkend rijk achter, maar opende wel mijn ogen voor de enorme mogelijkheden van crypto als een gamechanger in de financiële wereld. Helaas geloofde mijn omgeving minder in crypto en heb ik mij laten overhalen om ze uiteindelijk te verkopen. En heel eerlijk; we hadden het geld ook nodig. Maar als ik toen het geld had laten staan; was dat geldbedrag een behoorlijke veelvoud van wat het was.

Maandelijks beleggen in crypto

Nu beleg ik maandelijks in crypto, ik heb nu een portfolio voornamelijk opgebouwd in BTC zelf en enkele altcoins. Als je crypto interresant vind en deze eenmaal begint te volgen, zie je ook dat net zoals bij de huidige financiele markt, een crypto-munt golfbewegingen maakt in waarde; net als alles wat eigenlijk waarde heeft. Als je uitzoomt naar hoe zo een golfbeweging zich voortbeweegt dan zie je al gauw een patroon. Waarde gaat omlaag en omhoog, Bitcoin is in verhouding tot alternatieve crypto redelijk constant – het heeft een lange geschiedenis met een solide basis. Relatief gezien jonge crypto-munten oftewel de altcoins; zijn niet zo zeer minder te vertrouwen, maar brengen wel meer hoge risico’s met zich mee. Sommige munten/tokens hebben nut, sommige hebben zelfs helemaal geen nut, dus die zijn lastig te vertrouwen.

Meme coins of shitcoins?

Zulke tokens zijn ook wel bekend als Meme-coins of Shitcoins – geen nut, het is het waard wat iemand er voor over heeft. Een van de bekendere Meme-Coins is Dogecoin. Deze coin was enkel gericht om te laten zijn dat een coin geen significant nut nodig heeft om waarde te hebben en ze kregen gelijk. Elon Musk poste een plaatje van een Shiba Inu op X (destijds Twitter) oftewel het logo van deze coin. De markt reageerde per direct en steeg binnen luttele secondes met 30%. Elke tweet van Musk zorgde voor een stijging van de munt. In de basis leek Dogecoin geen goede besteding, maar het opende wel de ogen van beleggers. Beleggen in een cryptomunt kan je een paar procent winst geven of extreem hoge rendementen. Het is een markt die continu in beweging is. Maar andersom ook: je zult zien dat wanneer cryptovaluta snel stijgt, waarde ook weer snel verliest. Je kan er geld mee verliezen en geld verdienen.

Wat is Bitcoin nou?

Bitcoin is een digitale valuta en werd geïntroduceerd in 2009 door een anoniem persoon of groep die zichzelf Satoshi Nakamoto noemde. De naam Satoshi word ook wel gebruikt voor de kleinste rekeneenheid van BitCoin: 0,0000001 Bitcoin wordt ook wel 1 Satoshi genoemd.
Technisch gezien is Bitcoin een gedecentraliseerd betalingssysteem dat draait op een technologie die bekend staat als een blockchain. Met een gedecentraliseerd systeem bedoelt men dat dit niet wordt gecontroleerd door een centrale autoriteit zoals een bank of een overheid. Transactiekosten zijn daarom laag en de transactie zelf is snel en in een zekere mate van anonimiteit. Iedere transactie heeft een private key die wel te achterhalen is, maar niet zo eenvoudig.

Blockchain technologie, wat is dat nou eigenlijk?

Alle internationale transacties worden (anoniem) geregistreerd, wanneer die registraties worden voltooid wordt er als het ware een kleine schakel toegevoegd aan de Blockchain. Dat is een soort gedistribueerd grootboek dat alle transacties bijhoudt die ooit zijn uitgevoerd met Bitcoin. In plaats van dat één centrale autoriteit de transacties verifieert en vastlegt, wordt dit in het Bitcoin-netwerk gedaan door een netwerk van computers, ook wel nodes genoemd, die allemaal een kopie van de blockchain bevatten.

Miners minen crypto

Het maken en creeren van deze blockchains word gedaan door “miners”. Een miner wordt voor het toevoegen van een complete Blockchain beloond door middel van een uitkering in Bitcoin. Iedere 4 jaar word de uitkering met de helft lager, dit noemt men ook wel de “Halving”. Des te meer miners participeren; des te lastiger het word om de formules te kraken. Er word hier enorm veel schaarste gecreeerd. Iets wat schaars is, neemt vaak in waarde toe. Iedere keer dat er een Halving plaatsvind, neemt de schaarste toe. De markt reageert daar vaak op.

FOMO!

Er is op die moment vooral sprake van FOMO oftewel Fear Of Missing Out, want er komt weer een halving aan. “Straks is de bitcoin op” Men koopt dat vooral omdat er “Greed” in de markt zit. Men is gulzig en wilt graag kopen. Op de handelsbeurzen spreekt men van een Bull Market wanneer de markt stijgt, er veel Greed is en dus veel koopt. Men spreekt van een Bear Market wanneer er meer “Fear” (angst) in de markt zit, er word vooral minder gekocht, men verkoopt hun assets om verlies te beperken. De ironie in het verhaal als belegger of handelaar, dat dat juist de tijden zijn dat je JUIST moet kopen als iedereen “angstig” is. Maar wanneer het ideale moment precies is? Dat kunnen wij vaak pas achteraf zeggen.

Beleggen bedrijven in crypto?

Alles wat waarde heeft is het overwegen van beleggen waard. Op zijn minst is crypto interessant. Voorlopige informatie verteld ons dat beleggen in verschillende cryptomunten groeiende is; er zijn steeds meer gelieerde bedrijven die geinterreseerd zijn en zelf ook gaan beleggen in crypto. Sindskort zijn cryptomunten ook middels ETF’s ( Exchange Traded Funds – aan te schaffen door bedrijven en geeft bedrijven de mogelijkheid om makkelijk hierin te beleggen en wellicht ook in te handelen) Daarbij zijn er steeds meer bedrijven die GmbH verbonden worden.

Bedrijven die erkennen dat ze met Bitcoin verbonden zijn en daarmee ook op bepaalde manier onder toezicht staat. Als de crypto’s steeds meer in het bedrijfsleven geimplenteerd word dan kunnen toekomst gerichte verklaringen ook voor bewegingen in de markt gaan zorgen, net als bij reguliere aandelen. De onderliggende index vertegenwoordigt daar vaak een bepaalde markt en wordt gebruikt als maatstaf voor de prestaties van een financiële product dat erop is gebaseerd.

Is beleggen in crypto voor jouw interessant?

Beleggen in cryptomunten kan zeker interessant zijn. Belangrijk bij beleggen is dat je het gehele ingelegde bedrag/investering kan missen. Je wilt niet onder dwang iets willen verkopen. Cryptomunten in het algemeen zijn nogal volatiel, beleggen in crypto in het algemeen denk ik dat het de moeite waard kan zijn. Traden oftewel handelen; dat is een stukje waar je je echt in moet verdiepen. Het wordt aanbevolen om vooral voorzichtig te zijn bij het handelen in crypto’s, aangezien de risico’s noch expliciet, noch impliciet worden benadrukt.

Mijn inziens is Bitcoin (en Ethereum in iets mindere mate) een vrij veilige asset in de desbetreffende markt. Als je je totale portefeuille van beleggen nou verdeeld tussen een deel in BTC of andere cryptomunten en een deel aandelen of vastgoed; dat zou het meest verstandige zijn.

Met betrekking tot enkel het beleggen in cryptomunten of zelfs handelen zijn er een aantal tips waar je op moet letten:

– Je zal je als eerste moeten aanmelden met een crypto-exhange; er zijn meerdere aanbieders, wij zijn zelf aangeschreven bij BitVavo.
– Maak een plan als je gaat beleggen, wat kan je missen, hoe lang wil je gaan beleggen en wanneer ga je stoppen met beleggen
– Selecteer een aantal cryptomunten en doe daarvoor een gedegen onderzoek, lees fora, sluit je aan bij community’s en probeer erachter te komen waar een asset voor staat.
Belangrijke kennisgeving daarin dat de meest stabiele cryptocurrency BTC is uiteraard.
– Trial and error; oefen met traden, kijk niet naar de bedragen, maar naar de percentage’s en reken je niet te rijk, wanneer je denkt dat je het gouden ei hebt gevonden; zorg niet dat je afhankelijk bent van 1 asset. Als je een jaar lang trade en je ziet hoe de markt beweegt; leer je het hele plaatje te zien
Beleggen in crypto vergt geduld en soms stalen zenuwen wanneer je je investering ziet kelderen; verkoop je met winst, verkoop je nog met een minimale winst, verkoop je met verlies…..zie regel 1: maak een plan!
– Spreid je beleggingen; je zult zien dat de meeste cryptocurrency dezelfde bewegingen doen qua waarde’s. Spreiding zorgt het verspreiden van risico. Sommige schieten er wel eens uit. Analyseer waarom dat is/was. De geschiedenis neigt zich wel eens vaker te herhalen dan je denkt
– Plan meerdere inkoopmomenten in; net als bovenstaande; spreid je risico, soms koop je wat hoger in, soms wat lager in; onderaan de streep over een langere periode gezien heb je dan een goede basis van investeren.
– Pak je winst! Het hoort bij een plan maken en ik adviseer je om aan dat plan te houden, maar soms is je plan 10% maken. 9% is ook goed. Winst is winst.
– Koop niet in het groen. Wanneer het “groen” is, dan zit er een stijgende lijn in. Cryptocurrency stijgt en daalt in waarde. Wanneer jij koopt in de stijgende lijn, zal hij daarna uiteindelijk ook weer dalen. (Herinner je nog wat ik zei over de Bull en Bear market? Koop in het rood, verkoop in het groen)

Wat hebben we geleerd?

Het is een spannende nieuwe investeringsvorm die bekendstaat om zijn wilde schommelingen, de kans op dikke winsten, en het wordt sterk beïnvloed door tech- en maatschappelijke trends, maar dus ook door nieuwsberichten en of een tweet van een invloedrijk persoon.
Bitcoin en Ethereum zijn op het moment van schrijven de grootste spelers . Als je wilt gaan investeren in crypto, dan is het slim om te investeren in een brede portefeuille. Net als bij alle beleggingen, werkt het het beste wanneer je meerdere inkoopmomenten inplant, risico spreid en dat je rustig blijft.
Het is beter om te investeren in “slechtere” periode, omdat je dan vaak lager kan inkopen.

Alles begint met een plan, ook het investeren in crypto

Je moet een plan maken voordat je gaat beginnen en je vooral niet laten leiden door emoties. Soms moet je niet vergeten winst te pakken. Als je wilt beginnen met investeren in een stukje exclusief eigendom van Bitcoin, zal je eerst een exchange moeten selecteren las een digitale wallet.

Op basis van laagdrempeligheid, vertrouwen en gebruikersvriendelijkheid kan ik BitVavo van harte adviseren. Via deze link kan je je aanmelden: https://bitvavo.com/invite?a=8945A37EEB

Installeer de app; leg een bedrag er in wat je kan missen en bekijk eens een jaar lang wat zoiets doet. Plan bijvoorbeeld een periodieke overboeking van 1 cryptomunt of meerdere cryptocurrency in en kijk daarna terug wat er is gebeurd. Ik ben zelf overtuigd dat in crypto investeren een goede keuze is, voor mij werkt het. De digitale munt komt er aan en ik wil er bij zijn.

Voor de liefhebber, nog even alle crypto termen op een rij!

Als je wil gaan starten met crypto, komen er soms termen voorbij waar van je denkt: wat betekent dit nou weer.. Ik leg je de enkele van de meest gebruikte crypto termen uit:

ALTCOIN = Elke cryptocurrency buiten Bitcoin om,alle cryptomunten behalve Bitcoin zijn Altcoins.

ATH = All Time High. (de hoogste prijs tot nu toe)

BEAR/BEARISH = Negatief marktsentiment, ofwel de prijs heeft een neerwaartse trend.

BULL/BULLISH = Positief marktsentiment, ofwel de prijs heeft een opwaartse trend. Dit is dus het tegenovergestelde van Bear/Bearish.

DAYTRADER = Het dagelijks kopen en verkopen van cryptocurrency om te profiteren van prijsfluctuaties tijdens de handelsdag.

DCA = Dollar Cost Averaging, het op verschillende prijzen inkopen om daardoor de gemiddelde aankoopprijs van je crypto te verlagen in het geval de koers nog verder daalt. Bijv: Limit buy orders op zowel 0,9, 0,8 als 0,7 USD plaatsen ipv all-in op een prijs van 0,9 USD. Of bijvoorbeeld elke week. op een vast tijdstip, een vast bedrag investeren ongeacht de koers.

FIAT = Ouderwets geld, zoals Dollars of Euro’s.

FOMO = Fear of missing out. Doorgaans wil je de boot niet missen, koop je coins, om daarna een snelle koersdaling mee te maken. Schakel je emoties uit!

HODL = Hold on for dear life (doet mij een beetje aan HODO denken van game of thrones): Hodlers geloven dat dipjes tijdelijk zijn en verkopen daarom zelden. Op de website Bitcointalk verschijnt in december 2013 een bericht met de woorden “I AM HODLING”. Hiermee wilde de plaatser van het bericht duidelijk maken dat hij wilde stoppen met daytraden en zijn Bitcoin vast wilde houden. Het gerucht gaat dat hij op het moment van plaatsen een paar drankjes op had en een typefout maakte. Vervolgens is het een eigen leven gaan leiden en inmiddels is het woord een veelgebruikt begrip in de wereld van crypto.

LIMIETORDER = Een limietorder is een type order om coins te kopen of verkopen op een door jou vooraf bepaalde prijs.

LONG GAAN = Wanneer je cryptocurrency koopt en verwacht dat de koers gaat stijgen, noem je dat long gaan.

SAT of SATOSHI = 1 Bitcoin bestaat uit 100 miljoen satoshis (Sats). 1 Satoshi wordt op de volgende manier weergegeven: 0.00000001 BTC je kan het dus een beetje vergelijken met de cent t.o.v. de Euro.

SHORT GAAN = Short gaan met crypto is het verkopen van de cryptocurrency in de hoop dat deze in waarde daalt en tegen een lagere prijs kan worden teruggekocht. Vaak lenen beleggers crypto om short te gaan, maar dat hoeft dus niet.

STAKING = Het vastzetten van je cryptovaluta in ruil voor het ontvangen van beloningen. Een soort van rente dus.

WHALE = Iemand met grote aantallen coins die de koers kan beïnvloeden

*deze blog bevat een affiliate link

website / blog ...