Waarom een businesscoach je helpt naar een volgende fase

Ondernemerschap is een prachtige manier om je passie te volgen en je eigen baas te zijn. Maar het is ook een uitdaging. Als ondernemer heb je veel aan je hoofd, van het vinden van nieuwe klanten tot het runnen van je bedrijf. Het is dan ook niet gek dat je soms wel wat hulp kunt gebruiken naar die volgende stap.

De uitdagingen van het ondernemerschap

Ondernemerschap, het najagen van je passie, is inderdaad geweldig, maar laten we eerlijk zijn, die slopende taken kunnen soms behoorlijk ontmoedigend zijn. Pfff, ik voel je. Soms lijkt het alsof een veilige baan in loondienst zo gek nog niet is, toch?

Toen ik begon met Melina on fire heb ik ook die uitdagingen van het ondernemerschap ervaren en manieren gevonden om balans te creëren tussen mijn passie en de andere kant van een bedrijf.

In het begin vond ik het eerlijk gezegd behoorlijk oneerlijk. Goede marketing, sterke teksten (voor een cijfermatig persoon zoals ik een uitdaging!), branding, mooie foto’s… het leek allemaal belangrijker dan het eigenlijke product. Het voelde alsof ik werd beoordeeld op mijn Instagram-post in plaats van mijn toegevoegde waarde op het gebied van cijfers en strategieën. Herkenbaar? De struggles van het ondernemerschap.

Coaching bied een duidelijke structuur

De oplossing: een business coach

Op een gegeven moment stond ik voor een keuze: stoppen met coachen en als financieel freelancer aan de slag gaan of hulp inschakelen, een coachingstraject volgen of een 1 op 1 coach vinden.

Ik koos voor het laatste en zocht een businesscoach die met mij wilde verder denken, vooral op persoonlijk vlak. Hoe kon ik mijn mindset verbeteren en beter met nee’s omgaan. Zichtbaar worden, mijn aanbod durven doen. Opboksen tegen alle andere coaches die in mijn negatieve gedachten (belemmeringen) allemaal hetzelfde deden.

Ik vond een ondernemerscoach die gespecialiseerd was in mindset coaching voor beginnende ondernemers. In onze sessies hebben we gewerkt aan de volgende uitdagingen:

Mindset: Mijn ondernemerscoach heeft me geholpen om mijn overtuigingen over mezelf en mijn bedrijf te onderzoeken en te transformeren. Ik heb geleerd dat ik waardevol ben en dat ik het verdien om succesvol te zijn. Dat niet iedereen hetzelfde denkt en niet iedereen hetzelfde doet.

Blokkades: Mijn ondernemerscoach heeft me geholpen om mijn blokkades aan te pakken. Ik heb geleerd om kritiek op een constructieve manier te ontvangen en om niet te snel uit het veld te slaan. Het ondernerschap is echt 10 keer vallen en 9 keer opstaan. Deze ondernemerscoach ging veel verder dan het zakelijke vlak, ook op persoonlijk gebied ben ik hierdoor enorm gegroeid!

Coaching in de praktijk

Waarom zou een businesscoach voor jou werken?

Als ondernemer ben je continu bezig met allerlei zaken, en het is niet vreemd dat je mindset af en toe uit balans raakt. In deze wirwar van verantwoordelijkheden kan een ondernemerscoach een onschatbare hulp zijn om met deze uitdagingen om te gaan.

Eerlijk gezegd begrijp ik helemaal dat het idee van coaching je soms een punthoofd bezorgt, het lijk wel alsof iedereen tegenwoordig coach is. Ik was zelf ook sceptisch totdat ik de kracht van een coach aan den lijve had ervaren. En eerlijk gezegd zoek ik nog steeds vaak begeleiding als ik iets nieuws wil leren.

Coaches maken je sterker

Coaches met praktijk ervaring

Waarom? Omdat ik heb gemerkt dat praktijkervaring en het horen van iemands persoonlijke ervaring veel effectiever zijn dan simpelweg uit een boek te lezen. Het is die stok achter de deur, die geplande afspraak in mijn agenda die ervoor zorgt dat ik me eraan houd; het geeft me net dat duwtje om in actie te komen.

50% van de ondernemingen geeft op binnen 5 jaar, dat is iets wat ik elke keer in mijn hoofd had. Als ik dit echt wil doen, moet ik zorgen voor groei, moet ik mij specialiseren en topprestaties leveren. Goed worden in marketing en sales, en mijn valkuilen omzetten in kennis en kracht.

Ontzettend belangrijk als ondernemerscoach om te luisteren

Hier zijn drie redenen waarom een business coach voor jou kan helpen:

Om je mindset te transformeren: Je mindset, ofwel je overtuigingen over jezelf en je bedrijf, heeft een grote invloed op je prestaties. Als je bijvoorbeeld gelooft dat je niet goed genoeg bent, dan zal je ook minder snel succesvol zijn.

Om je blokkades aan te pakken: Blokkades kunnen je belemmeren om je doelen te bereiken. Een business coach kan je helpen om deze blokkades te identificeren en te overwinnen.

Om je persoonlijke ontwikkeling te stimuleren: Als ondernemer is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Een business coach kan je helpen om je persoonlijke groei te stimuleren.

Coaches bij de start, een super goed idee. Kennis opdoen en je onderneming snel laten groeien

Niet elke ondernemerscoach is top

Niet elke coach is in staat om jou te begeleiden op de manier die jij nodig hebt. Daarom is het van essentieel belang om grondig na te denken over je doelen voordat je aan een coachingtraject begint bij een coach. Zomaar lukraak instappen in coachingtrajecten heeft weinig meerwaarde. Het is belangrijk om helder voor ogen te hebben waar jij nog in wilt groeien, waar je je verder in wilt ontwikkelen, en wat jouw diepste wensen zijn. Vanuit daar kun je een ondernemerscoach kiezen die bij jou past en jou naar dat volgende niveau kan helpen.

Ik volgde een coach opleiding en voor ik begon waren er ineens overal coaches

Voor elke fase een andere soort ondernemerscoach

In mijn eigen ervaring was mijn eerste focus gericht op mindset; hoe denkt een succesvolle ondernemer en hoe kan ik die denkwijze eigen maken?

Vervolgens heb ik bewust gekozen voor een traject om mijn vaardigheden in social media en messaging te verbeteren. Waarom? Omdat ik opmerkte dat niet iedereen op een puur cijfermatige manier communiceert, en ik wilde mijn bereik vergroten door ook op andere vlakken effectief te communiceren. Het begint allemaal met een heldere visie op wat je wilt bereiken en waar je wilt groeien.

Vervolgens heb ik nog een paar keer SEO coachingsessies gevolgd, om beter vindbaar te worden op google.

Welke fase zit jij? En welke ondernemerscoach past dan het beste bij jou

Specifieke rol van een financieel ondernemerscoach

Zelf coach ik op het financiële stuk. In mijn beleving is dit namelijk een net zo belangrijk onderdeel als mindset. Uit cijfers is namelijk enorm veel te halen en laten cijfers nou precies hetgeen zijn waar ik goed in ben.

Door het goed zijn met cijfers in combinatie met het werken aan mijn mindset heb ik mijn baan in loondienst binnen 12 maanden kunnen opzeggen en kon ik volledig gaan coachen.

Natuurlijk integreer ik ook alle inzichten die ik heb opgedaan tijdens mijn eigen coaching sessies in mijn begeleiding van klanten. Hierdoor ben ik in staat om je bij te staan met de uitdagingen die ik zelf ben tegengekomen en waar ik zelf coaching voor heb ontvangen. Je kunt dus rekenen op een beetje extra begeleiding, gebaseerd op mijn eigen ervaringen.

Een fijnere carrière? Groei in je onderneming? Zoek de juiste trainer

Wat doet een financieel businesscoach?

Maar wat doet een financieel ondernemerscoach dan precies? Nou, onder andere deze dingen:

Een financieel coach kan je helpen om een financieel plan op te stellen.

Dit plan helpt je om je financiële doelen te bereiken en om je bedrijf financieel gezond te houden.

Een financieel coach kan je helpen om de juiste financiële beslissingen te nemen.

Dit kan bijvoorbeeld gaan om beslissingen over investeringen, financiering of belastingen.

Een financieel coach kan je helpen om je financiële administratie op orde te houden.

Dit is belangrijk om inzicht te hebben in je financiële situatie en om je belastingaangifte correct in te dienen.

Een financieel coach kan je helpen om je financiën te automatiseren.

Dit kan je tijd en geld besparen en kan je helpen om fouten te voorkomen.

Een financieel coach kan je motiveren en ondersteunen.

Het opstarten van een bedrijf kan een uitdaging zijn, en een financieel coach kan je helpen om je doelen te bereiken.

Diverse coachingstrajecten op elk niveau leer je wat je graag willen

Hoe kies je een goede businesscoach of ondernemerscoach?

Allereerst is het essentieel om helder te hebben waar je precies aan wilt werken, aangezien niet elke coach hetzelfde aanbiedt. Wil je werken aan zelfvertrouwen, je verkoopvaardigheden verbeteren, leren investeren of juist je marketing skills aanscherpen? Het zijn stuk voor stuk vragen die je grondig moet overdenken voordat je op zoek gaat naar de coach die het beste bij jouw behoeften aansluit.

Groei door coachtrajecten, een sterker methode dan alles zelf doen

De perfecte match met je coach

Maar wat misschien nog wel belangrijker is in de praktijk, is de persoonlijke match. Voel je een klik van beide kanten? Heb je het vertrouwen dat deze ondernemerscoach jou daadwerkelijk kan begeleiden? Kun je de inzichten en adviezen die je van deze coach ontvangt ook daadwerkelijk implementeren in jouw onderneming? Het gaat niet alleen om de expertise van de coach, maar ook om de dynamiek en het wederzijdse begrip tussen jullie beiden.

Gratis adviesgesprek voor ik coachtrajecten start

Dit is een van de redenen dat ik een gratis adviesgesprek aanbied. Om samen te beoordelen of dit een juiste combinatie is en ik ervoor kan zorgen dat je vooruitgang boekt in jouw onderneming. Een businesscoach helpt echt alleen als je er samen 100% voor gaat. Ontzettend belangrijk om die klik te voelen.

Wil je meer inzichten en waardevolle tips? Volg me op Instagram. Wil je meer weten over mijn coaching aanbod? Klik dan hier!

PLAN EEN GRATIS STRATEGIESESSIE IN

Niet langer buikpijn hebben door geen financiëel overzicht?

Tijd om jouw financieel inzicht naar een hoger niveau te tillen!

In slechts 30 minuten via Teams storten we ons op de cruciale stappen die jij moet zetten om te floreren.
Daarnaast onderzoeken we in dit gesprek of ik je mogelijk verder kan helpen en zo ja op welke manier dit passend is.

Melina on fire geldcoach

Misschien vind je dit ook interessant? 

financiële rust als zzp'er
starten als freelancer
website / blog ...