In de tijd dat wij enorm in de schulden zaten, hebben wij vaak ons huis verhuurd. Simpelweg om de boodschappen te kunnen betalen.
Door in geldnood te zitten, werden wij enorm creatief. Iets wat een skill is die je voor de rest van je leven meeneemt. Een van de dingen die wij deden, om toch op vakantie te kunnen was huizenruil.

Heb jij ooit gehoord van huizenruil?

En nu wij over 3 jaar een reis naar Azië op de planning hebben staan, ben ik dit weer aan het onderzoeken. Hoe kunnen wij zo goedkoop mogelijk, zo lang mogelijk mooie reizen maken? Hoe goedkoper, hoe langer we weg kunnen! Zo simpel is het. Wij willen namelijk geen 3 weken met vakantie, maar echt een heel jaar in een ander land verblijven. Dan is een huizenruil of woningruil wellicht een beter idee.

Huizenruil is iets wat ik dus weer als optie overweeg, het verblijven in een leenhuis.

PLAN EEN GRATIS STRATEGIESESSIE IN

Niet langer buikpijn hebben door geen financiëel overzicht?

Tijd om jouw financieel inzicht naar een hoger niveau te tillen!

In slechts 30 minuten via Teams storten we ons op de cruciale stappen die jij moet zetten om te floreren.
Daarnaast onderzoeken we in dit gesprek of ik je mogelijk verder kan helpen en zo ja op welke manier dit passend is.

Wat is een huizenruil?

Ja, laten wij daar mee beginnen, want hoewel het voor ons een bekende term is, zal het voor vele van jullie nog een nieuw concept zijn.

Het concept is eigenlijk heel eenvoudig: je ruilt tijdelijk van huis met een andere familie, zodat je op vakantie kunt gaan zonder een fortuin uit te geven aan dure accommodatie. Misschien klinkt het een beetje spannend, iemand in jouw eigen huis ontvangen. Maar maak je geen zorgen, in deze blog ga ik je precies uitleggen wat de voordelen zijn van huisuitwisseling en geef ik je handige tips om het hele proces soepel te laten verlopen.

Weekendje woning ruilen? Met dit vakantiehuis wel!

Laten we beginnen met de voordelen:

Het grootste voordeel van huizenruil?

Geld besparen op accommodatie!

Een van de grootste voordelen van huisuitwisseling is dat je geld bespaart op je vakantie.

In plaats van een fortuin uit te geven aan een hotelkamer of vakantiehuisje, kun je genieten van de luxe van een volledig uitgerust huis zonder extra kosten! En het voelt ook nog eens lekker huiselijk aan. Hoe meer je bespaart, hoe vaker je op vakantie kunt!

Huizenruil; een fantastische manier om onbeperkt reizen

Een lokale ervaring, je bent even een lokale inwoner

Als je in een hotel of vakantiehuisje verblijft, ben je vaak omringd door andere toeristen. Maar als je je huis ruilt met een lokale familie, krijg je de kans om te leven als een echte bewoner en ontdek je hoe het is om in een ander deel van de wereld te wonen.

Vaak beland je in een gezellige woonwijk vol locals en ervaar je de complete sfeer van de plek waar je verblijft!

Welke vakantiebestemming kies jij?

Comfort en gemak tijdens je vakantie

Als je in een hotel verblijft, heb je vaak geen toegang tot een keuken of wasmachine. En als je die faciliteiten wel wilt hebben, betaal je vaak weer extra voor een duur appartement, vooral in steden. Maar als je kiest voor huizenruil tijdens je vakantie, dan zijn deze voorzieningen al aanwezig! Je kunt zonder problemen gebruik maken van iemands keuken, keukengerei en wasmachine. Ideaal, vooral als je langer op reis bent en niet elke dag uit eten wilt of je kleding wilt wassen.

Nu je de voordelen van huisuitwisseling kent, is het tijd voor wat handige tips:

Wees duidelijk over de verwachtingen, zeker bij een eerste huizenruil

Voordat je besluit om je huis te ruilen, is het belangrijk om duidelijk te zijn over de verwachtingen. Bespreek bijvoorbeeld de duur van de ruil, welke kamers beschikbaar zijn en welke regels er zijn voor het gebruik van het huis. Door van tevoren duidelijkheid te scheppen, voorkom je misverstanden en ongemakkelijke situaties. En als de ruil eenmaal plaatsvindt, kun je bijvoorbeeld met bordjes op de deuren aangeven welke kamers niet toegankelijk zijn of kun je indien mogelijk gebruik maken van sloten.

Eigen woning ruilen tijdens het reizen

Huizen ruilen hoeft niet altijd te gelijk

Er zijn ook partijen waarbij je punten spaart. Dan is het geen woningruil, maar spaar je punten die je later kunt uitgeven, geen huizen ruilen gelijktijdig, maar sparen voor het moment dat je het nodig hebt. Je kan kiezen uit alle woningen die de leden op dat moment vrij hebben staan. Soms niet vanwege vakantie, maar vanwege samenwonen oid. Op die manier ontvang je punten, die je later tijdens een langere reis kunt gebruiken. Deze optie overweeg ik, zodat wij tijdens onze reis in Azie van een jaar, minder geld nodig hebben voor het verblijf. Zo komen wij ook op een bestemming die misschien niet helemaal gepland is, maar wel geweldig lijkt te zijn!

Maak een lijst met instructies voor de nieuwe huiseigenaren

Als je je huis uitruilt, is het slim om een lijst met instructies te maken. Denk hierbij aan zaken zoals het bedienen van de verwarming en het weggooien van het afval. Met een lijst weten de ruilfamilieleden precies hoe ze jouw huis moeten gebruiken en voorkom je ongemakken.

Lijstjes in eigen taal

Zorg ervoor dat je de lijst op meerdere plekken in het huis plaatst, bijvoorbeeld bij de oven, wasmachine, tv enzovoort. Liever het zekere voor het onzekere! En als de ruilers een andere taal spreken, vertaal je de instructies met behulp van Google Translate en controleer je deze door ze terug te vertalen naar het Nederlands. Zo kun je controleren of alles goed is begrepen.

Heb jij interesse in vakantiehuizen ruilen?

Verzeker je huis extra, dit ben je verplicht

Voordat je je huis uitruilt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis goed verzekerd is. Hoewel de kans klein is dat er iets gebeurt, is het altijd beter om op safe te spelen. Niet zomaar vertrouwen op dat het goed komt, maar ervoor zorgen dat je verzekering dekt wat er ook gebeurt tijdens de huizenruil. Dit is niet altijd standaard bij een normale Nederlandse verzekering!

Heb je nog vragen over huizenruil? Stuur mij gerust een DM via Instagram!

Wekelijks geldtips ontvangen? Abonneer je op mijn nieuwsbrief.

Misschien vind je deze blogs ook leuk om te lezen?

tips voor een goedkope zomervakantie
weinig geld voor boodschappen
website / blog ...