Afgelopen week kwam er in het nieuws dat Nederlanders massaal de zomervakantie aan het boeken zijn! We willen allemaal het land uit vluchten na de pandemie. Afgelopen jaren waren we verplicht om thuis te blijven of in het land zelf.

We willen de grenzen over! Maar dat is absoluut niet zo vanzelfsprekend dat dat gaat lukken.

Uit nieuwsgierigheid zocht ik onder andere de camping op in Frankrijk waar wij vóór corona een caravan hadden geboekt. Destijds voor de prijs van 2200 euro voor 2 weken is nu te boeken voor 4150 euro. De vakantiebestemmingen en de reis er naar toe is exponentieel gestegen. Dan hebben we het niet eens over de kosten van het verblijf zelf. Alles is ook daar kostbaarder geworden

We hebben het dus in sommige gevallen in de basis al bijna over een verdubbeling van de prijs én de camping was niet eens meer beschikbaar tijdens de zes weken zomervakantie.

Wat nou als je geen €5000,- over hebt voor de zomervakantie? Hoe kun je low budget tóch iets leuks doen? We willen toch allemaal het liefst zo goedkoop mogelijk overnachten tijdens de zomervakantie?

Er zijn echt wel manieren om in ieder geval kosten te besparen. Iedere “slimme” keuze kan helpen en als je nou drie of vier keer iets bespaard. Dan kan dat zomaar oplopen tot honderden euro’s!

Hierbij heb ik voor jullie 8 tips hoe je goedkoop kan overnachten tijdens de zomervakantie: 

 1. Ga naar een bestemming die gemakkelijk te bereiken is met de auto, zodat je geen extra kosten hoeft te maken voor vliegtickets.

  Ja, het is zo dat de auto ook kosten met zich meebrengt en minder comfort bied dan een vliegtuig; maar de vliegtickets zijn zoveel malen duurder geworden; maar vergeet ook niet de “verborgen” kosten van vliegen.
  Lees; extra bagage, de kosten van het openbare vervoer/de reis van en naar het vliegveld in Nederland zelf, maar ook hetzelfde verhaal bij stad waar je naar toe vliegt, de eventuele parkeerkosten, priority-lane, eten en drinken aan boord.
  Als je met een gezin van vijf bent; even iets eten op het vliegveld….dat moet je haast niet willen! Met een goede planning, volgepakte auto, een paar gesmeerde bolletjes en wat frisdrank ben je zo in Zuid Frankrijk of Spanje. Wist je overigens dat de Elzas een geweldige wijnstreek is in Noord Frankrijk, waarbij de temperaturen net zo hoog zijn als in Zuid Frankrijk? Zeven uurtjes rijden en je waant je in een andere wereld!

 2. Vermijd toeristische hotspots en zoek naar minder bekende plekken.

  Via booking.com kun je nog echt leuke accomodaties huren op alternatieve plekken. Als je de grote steden probeert te vermijden als je op doorreis bent dan kom je op de mooiste locaties terecht wanneer je 10KM verderop verblijft, vaak zijn het nog authentieke plekken in pittoreske dorpjes of bij een leuk echtpaar thuis en waarschijnlijk voor de helft van de prijs. In de steden zelf zijn de prijzen vaak veel hoger! Als je dan toch een stad wilt bezoeken; je hoeft niet in het centrum te zijn om de stad te zien. Zoek een accommodatie net buiten het centrum, in ieder centrum is alles duurder!  In Amsterdam gaan we ook niet parkeren op de grachtengordel! Het is vaak maar een kleine moeite om vanuit de buitenring de stad op te zoeken middels de openbare vervoer. Anyway: ik ben vooral fan van verblijven buiten de stad!

 3. Neem een eigen tent mee in plaats van een accommodatie te boeken

  Even ergens neerstrijken op een camping onderweg is absoluut een aanrader, de kosten van een camping zijn relatief laag en je komt echt veel campings tegen waar je even kan overnachten; soms is het zelf mogelijk bij iemand op het land te kamperen. Campspace is een website die ontzettend veel leuke lokaties in kaart heeft gebracht waarbij je voor echt een prima bedrag kan overnachten; of sterker nog; waar je langer zou willen verblijven! Check it out!

 4. Zoek naar accommodaties met een keukentje, zodat je zelf kunt koken.

  Op vakantie ben je toch vaak geneigd om uit eten te gaan: and so you should!  Maar het is oh zo leuk om de lokale producten te gebruiken om zelf te koken.
  In Frankrijk alleen al heb je zoveel lekkere dingen in de supermarkt die wij in Nederland alleen maar in speciaalzaken kunnen kopen!
  Rilette, Confit de Canard, Franse kazen, mooie fuet’s in overvloed. Veel meer heb je toch niet nodig!? Je moet absoluut lekker uiteten gaan hoor, maar als je dat een beetje afwisselt met binnenshuis koken dan is het een win-win!

 5. Kies voor een vakantie met vrienden of familie en deel de kosten

  Een ruimere accommodatie nemen en de kosten delen is natuurlijk een no-brainer; dit kan honderden euro’s schelen als dat niet meer is! Via Air-bnb worden soms hele huizen aangeboden die in verhouding misschien maar anderhalf keer zo duur zijn ten opzicht van een kleinere locatie, maar wel meer mensen kan herbergen. Gezamenlijk kosten delen van de woning, maar ook van de boodschappen, dat scheelt natuurlijk behoorlijk: of je nou kookt voor 2 of 4 of 6, dat maakt niet zoveel uit! Soms is zo een huis dermate groot dat je je ook nog eens kan terugtrekken. Als je je niet teveel laat leiden door de locatie, maar meer door de accommodatie zelf, dan heb je de grootste kans dat je iets vindt wat bij je wensen past!

 6. Overweeg om een huis te ruilen met een ander gezin voor de vakantie.

Een redelijk onbekend fenomeen, maar het bestaat! Je eigen huis beschikbaar stellen voor een ander huis! Een andere variant is je eigen huis beschikbaar stellen voor verhuur wanneer jezelf op vakantie gaat! Zeker als je zelf op een mooie lokatie woont is dit een goede! Straks draai je nog op de vakantie break-even!
Er zijn diverse site’s die woningruil aanbieden waarin je een profiel aanmaakt als het ware. In het algemeen is dit alles in goede harmonie en met respect voor elkaars huis. Je kan je woning ook beschikbaar stellen voor een tijdelijke logee; zo kan je punten sparen en die later weer inwisselen voor jouw verblijf! Zo ontmoet jij weer nieuwe mensen en contact voor in het buitenland EN je spaart voor een goedkoop verblijf! Hoe leuk is dat!

 1. Een betere deal verkrijgen bij een accommodatie!

  Probeer een locatie zelf te bellen en vraag naar de kosten/mogelijkheden. Soms zijn hotels/campings goedkoper dan via een tussenkanaal. In mijn ervaring zijn de locaties 9 van de 10 keer voordeliger als je ze zelf belt; als een accommodatie online niet meer beschikbaar is, dan zou er “offline” nog wel een ander voorstel kunnen worden gedaan. Een booking.com of een andere tussenpartij vraagt altijd iets van commissie. Soms is dit minimaal, soms kan het voordeel ergens anders in zitten! Uiteindelijk bepaald de eigenaar van accommodatie zelf zijn voorwaarden en / of kosten. Niet geschoten is altijd mis zou ik zeggen! Kleine moeite om ze even zelf te contacten toch?

 2. Probeer lang vooruit te plannen!

  Neem de tijd om goede research te doen; des te vaker je het doet, des te meer gevoel je hier voor krijgt; maar in het algemeen is een goede planning en beschikbaarheid wel belangrijk! Het is natuurlijk zonde als je “ideale” locatie al vergeven is, omdat iemand anders je net voor is. Of dit nou een vliegreis tussen-verblijf of eindbestemming is. De prijzen willen wel eens fluctueren door de vraag en aanbod. Check regelmatig wat de kosten zijn in het algemeen en dan herken je zelf van wanneer iets laag of hoog is. Vooral met vliegtickets wil dit wel eens schelen! Zeker als je met een gezin gaat vliegen!

 

Vond je dit interessant? Lees dan nu mijn blog: 10 tips voor een goedkope zomervakantie

website / blog ...