Als je Instagram opent, lijkt het wel alsof iedereen het heeft over het behalen van 100K omzet per jaar. Maar laten we eerlijk zijn, wat betekent dat eigenlijk? Nou, helemaal niks, eigenlijk. šŸ™ƒ

Stel je voor, je behaalt die felbegeerde 100K omzet, maar na aftrek van 90K aan kosten, houd je slechts 10K winst over. Dat betekent een winst van ā‚¬833,33 per maand. Niet echt dat glamoureuze beeld dat je misschien voor ogen had, toch?

Laten we daarom onze focus verleggen naar iets veel belangrijker dan alleen dat getal van 100K.Ā  Laten we streven naar jouw ideale maand salaris als ondernemer, datgene wat je nodig hebt voor een fijn leven en financiĆ«le stabiliteit.

 

 

PLAN EEN GRATIS STRATEGIESESSIE IN

Niet langer buikpijn hebben door geen financiƫel overzicht?

Tijd om jouw financieel inzicht naar een hoger niveau te tillen!

In slechts 30 minuten via Teams storten we ons op de cruciale stappen die jij moet zetten om te floreren.
Daarnaast onderzoeken we in dit gesprek of ik je mogelijk verder kan helpen en zo ja op welke manier dit passend is.

Wat heb jij nodig voor dat fijne leven?

Jouw inkomen als zelfstandig ondernemer

 

Een zelfstandig ondernemer wordt ook vaak een freelancer of zzp’er genoemd

Maar wat betekend het nou eigenlijk? Laten wij beginnen met het begin, de termen freelancer. Freelancer zijn betekent dat je (tijdelijk) voor een opdrachtgever werkt. Als je jezelf verhuurt als freelancer, ben je juridisch gezien een zelfstandig ondernemer (zzp’er). Het is eigenlijk een soort tussenpositie tussen een bedrijf en een medewerker in loondienst.

Dit kan op afstand gebeuren, wat vooral gebruikelijk is bij webdesigners, tekstschrijvers, coaches zoals ik of vormgevers die als freelancer aan tijdelijke opdrachten werken. Maar het kan ook bij de opdrachtgever op locatie zijn.

Wanneer je op locatie werkt, maak je vaak deel uit van een team binnen het bedrijf. Het belangrijkste verschil met medewerkers is dat een freelancer niet op de loonlijst en dus niet in loondienst is van het bedrijf, maar in plaats daarvan factureert voor de geleverde diensten. Dus eigenlijk verhuren freelancers tijdelijk hun expertise. Je bent niet in dienst van een werkgever, maar werkt voor een opdrachtgever.

Starten als freelancer bij verschillende opdrachtgevers

Het verschil tussen een freelancer en zzp’er

Het verschil tussen een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) en een freelancer lijkt op het eerste gezicht subtiel, en vaak worden de termen door elkaar gebruikt. Beide zijn meestal directeur van een eenmanszaak, hoewel ze ook kunnen opereren vanuit andere ondernemingsvormen. Zowel freelancers als zzp’ers werken ‘voor zichzelf’ en factureren opdrachtgevers.

Het belangrijkste onderscheid ligt in de aanwezigheid van medewerkers. Een zzp’er heeft doorgaans geen medewerkers in dienst en werkt vaak alleen, bijvoorbeeld vanuit huis. Ze kunnen echter ook op een locatie werken met andere zzp’ers of freelancers, zoals in een gedeelde kantoorruimte. Als ze op locatie werken bij een klant, is dit meestal voor een specifieke, tijdelijke opdracht of een korte klus, en de klant beschouwt de zzp’er doorgaans niet als collega.

Een freelancer kan vergelijkbaar zijn met een zzp’er, maar in sommige gevallen kan een freelancer wel medewerkers in dienst hebben. Dit komt echter minder vaak voor. Het onderscheid tussen de termen is vooral handig als je wilt benadrukken dat een ondernemer geen medewerkers in dienst heeft, dan gebruik je de term zzp’er. De keuze tussen beide termen hangt vaak af van de context en de nadruk die je wilt leggen op de aanwezigheid van medewerkers in de onderneming.

Freelance werk of jouw bedrijf starten?

Hoe wordt je freelancer of zzp’er?

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel als freelancer is belangrijk om jezelf formeel te vestigen als ondernemer. Het is essentieel om te begrijpen dat de KvK geen onderscheid maakt tussen freelancers, zzp’ers, of andere ondernemers.

Ze kijken naar de juridische kenmerken van de rechtsvorm die je kiest en minder naar de aard van je werk. Voor freelancers is de eenmanszaak de meest gangbare rechtsvorm, hoewel je ook vanuit een bv of stichting kunt opereren.

Om te beginnen als freelancer, dien je opdrachten uit te voeren voor bedrijven. Zodra je een KvK-inschrijving hebt en je jezelf verhuurt aan een onderneming, beschouw je jezelf als freelancer.

Het is belangrijk dat niet alleen jijzelf, maar ook de belastingdienst jou als zelfstandig beschouwt. Een KvK-nummer is een eerste stap, maar er zijn meer regels en criteria voor freelancers, hoewel deze variabel kunnen zijn. De belastingdienst kijkt naar verschillende factoren, zoals:

Starten als freelancer bij verschillende opdrachtgevers

Als freelancer heb je meerdere opdrachtgevers nodig:

Het hebben van meerdere opdrachtgevers en meerdere freelance klussen is een vereiste. Je zal dus zelf meerdere opdrachtgevers moeten vinden en verschillende freelance opdrachten moeten uitvoeren.

Werktijden gelden niet voor een freelancer:

Hoewel een freelancer voor hun uren verkopen, is het belangrijk dat het werk gericht is op een specifiek doel en niet als een verkapte loondienst wordt beschouwd. Dit betekent dat er een einde komt aan de opdracht en er geen sprake is van vaste werktijden of een vaste structuur. Je bent eigen baas, dus ook eigen baas over je tijden.

Salaris is er niet voor een freelancer:

Een freelancer ontvangt geen vast salaris, vakantiegeld of pensioen. Een freelancer wordt betaald voor geleverde prestaties (gewerkte uren). Het is de verantwoordelijkheid van freelancers om zelf verzekeringen af te sluiten en financiƫle buffers op te bouwen voor ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Administratie bijhouden, een boekhouding:

Als freelancer moet je een financiƫle administratie bijhouden en belastingaangiftes doen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de zakelijke administratie van de diensten en/of producten die je aanbiedt. In de meeste gevallen ben je als freelancer btw-plichtig en moeten je de fiscale regels toepassen in jouw boekhouding. Een boekhouding bij houden kan heel gemakkelijk in bijvoorbeeld Moneybird. Hier kun je ook je factuur maken. Wacht hier niet mee, ook als beginnende freelancer is het bijhouden van een boekhouding een must.

Freelance verklaring:

Voor langere freelance opdrachten is het verstandig om vooraf duidelijke overeenkomsten vast te leggen tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer. Hierin moet duidelijk worden gemaakt dat het om een freelance opdracht gaat en niet om een dienstverband.

Starten als freelancer bij verschillende opdrachtgevers

Freelancer versus zelfstandige zonder personeel en geld verdienen!

Een freelancer verhuurt dus nog steeds uren en kan heel makkelijk berekenen hoeveel uur aan freelance werk je moet werken om genoeg inkomen te verdienen. Een zelfstandige zonder personeel die diensten verkoopt (zoals ik) moet dus heel anders rekenen naar een inkomen.

De meeste freelancers rekenen dit op de volgende manier uit, een salaris nodig van 2000 euro, betekend salaris + kosten + belastingen = en dat gedeeld door het aantal uren bij de klant.
Uren aan overige werkzaamheden zoals het vinden van klanten en online boekhouden tellen niet mee bij het berekenen van het salaris, wel bij de urenregistratie.

Werken als freelancer of zzp'er

Voor zelfstandige zonder personeel is de berekening net wat ingewikkelder dan bij freelancers, daar gaat het de volgende punten over. Heb je vragen hierover? Plan dan een gratis adviesgesprek in!

Jouw ideale inkomen

Om te bepalen wat jouw ideale maand salaris als zelfstandig ondernemer is, is het belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van jouw financiƫle situatie en jouw persoonlijke uitgavenpatroon. Neem de tijd om een overzicht te maken van al je vaste lasten, zoals huur of hypotheek, energierekeningen, verzekeringen, enzovoort. Vergeet ook niet om variabele kosten op te nemen, zoals boodschappen, uitgaan en andere persoonlijke uitgaven. Benieuwd hoe je dit het beste aan pakt? Je leert het tijdens The Money Course.

Vraag jezelf af wat jouw levensstijl is en wat jou gelukkig maakt. Misschien houd je van reizen, lekker uit eten gaan of vind je het belangrijk om te sparen voor een toekomstige grote aankoop. Al deze aspecten spelen een rol bij het bepalen van jouw ideale maandsalaris.

Freelance werk of jouw bedrijf starten?

Zelfstandig ondernemerschap en financiƫle stabiliteit

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om realistische doelen te stellen en financiƫle stabiliteit na te streven. Het behalen van die 100K omzet klinkt misschien aantrekkelijk, maar als je uiteindelijk slechts een klein deel als winst overhoudt, is het wellicht niet zo bevredigend als je had gehoopt.

In plaats daarvan kun je je richten op het verdienen van een bedrag dat jou in staat stelt om comfortabel te leven, zonder constant financiƫle stress te ervaren. Financiƫle stabiliteit geeft je de vrijheid om te genieten van het leven en je te concentreren op de dingen die er echt toe doen.

 

Werken als freelancer

 

Bepaal jouw ideale maand salaris als ondernemer

Nu je een duidelijk beeld hebt van jouw financiƫle behoeften en wat jou gelukkig maakt, kun je jouw ideale maand salaris bepalen als ondernemer. Dit bedrag zal voor iedereen anders zijn, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en doelen.

Bij het bepalen van jouw ideale maandsalaris kun je rekening houden met de volgende aspecten:

Levensstijl: Wat zijn jouw dagelijkse uitgaven en levenskosten? Hoeveel geld heb je nodig om jouw gewenste levensstijl te leiden?

Sparen: Hoeveel wil je maandelijks sparen voor toekomstige doelen, zoals een reis, een huis of een financieel vangnet?

Investeren in jezelf en jouw bedrijf: Hoeveel wil je maandelijks investeren in jouw persoonlijke groei en ontwikkeling, en in de groei van jouw onderneming?

Financiƫle rust: Hoeveel geld heb je nodig om je financieel stabiel en zeker te voelen?

Werken als freelancer

Werk naar jouw ideale maandsalaris

Nu je jouw ideale maandsalaris hebt bepaald, kun je gericht werken aan het bereiken ervan. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om jouw doel te realiseren:

Stel een budget op: Maak een gedetailleerd budget waarin je al jouw inkomsten en uitgaven opneemt. Op die manier kun je zien waar je eventueel kunt besparen en waar je meer kunt investeren.

Zoek naar nieuwe inkomstenstromen: Overweeg om naast jouw huidige diensten nieuwe inkomstenstromen te creƫren. Misschien kun je digitale producten aanbieden, een online cursus maken of affiliate marketing gebruiken.

Verhoog jouw prijzen: Als je merkt dat jouw huidige tarieven niet voldoende zijn om jouw ideale maandsalaris te bereiken, overweeg dan om jouw prijzen te verhogen. Mensen betalen graag voor waarde, dus zorg ervoor dat je jouw toegevoegde waarde duidelijk communiceert.

Wees consistent en gedisciplineerd: Financiƫle stabiliteit vereist consistentie en discipline. Blijf gefocust op jouw doel en neem elke dag actie om ernaar toe te werken.

Freelance werk of jouw bedrijf starten?

Laat je niet afleiden door het magische cijfer van 100K

Hoewel 100K omzet een aantrekkelijk doel kan lijken, is het belangrijk om te onthouden dat het uiteindelijk draait om jouw financiƫle stabiliteit en welzijn. Bepaal jouw ideale maandsalaris op basis van jouw persoonlijke behoeften en doelen, en werk gericht aan het bereiken ervan.

Financiƫle stabiliteit en een fijn leven zijn veel waardevoller dan alleen dat magische cijfer van 100K. Zet realistische doelen en streef naar een financieel gezonde toekomst. Op die manier kun je genieten van jouw ondernemerschap en jouw leven zonder constant te worden afgeleid door cijfers die er eigenlijk niet toe doen.

Blijf gefocust op wat echt belangrijk is en laat jouw financiƫle doelen in lijn zijn met jouw persoonlijke waarden en dromen.

Heb je hulp hierbij nodig? Plan dan een gratis adviesgesprek in.

Misschien vind je dit ook interessant?

Meer klanten
financiƫle rust als zzp'er
website / blog ...