Begroting maken als een Pro: praktische Stappen en tips

Heel vaak benoem ik in mijn content een ‘forecast’ maken, ik heb er zelfs een heel ebook over geschreven, hoe maak je nou een goede forecast voor 2024.

Maar, wat is een forecast nou eigenlijk? En wat heb je er aan?

Een begroting maken

Een forecast is eigenlijk een ander woord voor begroting of een financieel plan. En een begroting maken ken je misschien wel vanuit je privé? Zo niet, dan ga ik je in deze blog uitleggen wat het is en hoe je dit zowel privé als zakelijk kunt gebruiken, want een begroting geeft inzicht en rust!

Een begroting, ook wel bekend als een prognose of forecast of financieel plan, is in feite een financieel vooruitzicht. Het is als een toekomstige financiële samenvatting waarin je je verwachte inkomsten en uitgaven voor het komende jaar op een rijtje zet.

Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van de haalbaarheid van je plannen. Kun je voldoende inkomsten genereren? Wat zijn je uitgaven per periode? Heb je genoeg geld om je rekeningen te betalen? En misschien heeft je bedrijf extra financiering nodig? Begrotingen zijn er om deze vragen op voorhand te beantwoorden, een financieel plan voor de toekomst.

Een begroting geeft rust

Begroting maken: Waarom?

Waarom zou je eigenlijk de moeite nemen om een begroting te maken? Het antwoord is simpel: het maken van een financieel plan vergroot je kansen op succes. Succesvolle ondernemers die bewust en actief met een begroting werken, kunnen gericht sturing geven aan hun bedrijf. Het is eigenlijk een soort manifesteren, zo een financieel plan maken.

Door een begroting te maken zie je wat haalbaar is:

Met zo een begroting of te wel financieel plan worden zwakke plekken en risico’s blootgelegd. Het is essentieel om van tevoren duidelijk te krijgen wat wel en niet haalbaar is. Je voelt al vaak tijdens het maken van een begroting of iets haalbaar is of niet. 100 paar coachingssessies verkopen in 1 maand tijd is bijvoorbeeld niet haalbaar en als jij in je begroting ziet dat je 100 coachingssessies moet verkopen om genoeg inkomsten binnen te halen, is er werk aan de winkel!

Zo kun je slimme keuzes maken en voorkomen dat je blindelings streeft naar onrealistische doelen, wat je bedrijf aanzienlijke schade brengen. Een goede begroting geeft inzicht en houvast. Eigenlijk is een begroting niet eens een optie, maar een must als ondernemer!

Alle variabele kosten op een rij in je begroting

Een begroting biedt inzicht in toekomstige kosten:

Een begroting biedt inzicht in toekomstige kosten, waardoor je beter kunt beslissen welke uitgaven wel of niet wenselijk zijn. Het stelt je ook in staat financiële beslissingen transparanter te maken voor partners en medewerkers, bijvoorbeeld bij het vaststellen van budgetten. Ze kunnen gewoon je begroting erbij pakken en zien waar jullie staan.

Daarnaast vormt een begroting de basis om de kostprijs van je product of dienst te bepalen, wat cruciaal is om winstgevend te blijven.

Je hebt niks aan een dikke omzet om er vervolgens achter komen dat je totaal geen winst hebt gemaakt, toch? Ook daar helpt een begroting bij!

Op tijd bijsturen door je begroting te weten:

Hoewel een begroting nooit exact wordt gerealiseerd, is het waardevol om te proberen deze te halen. Begroten is een prognose maken, stap 2 is dus ook maandelijks je resultaten vergelijken met de begroting om mogelijke problemen in een vroeg stadium te signaleren. Op die manier kun je tijdig bijsturen en grotere problemen voorkomen. Hieronder deel ik met je hoe ik mijn begrotingen maak en hoe ik met de begrotingen verder denk dan alleen de omzet.

Een duidelijke balans opstellen voor meerdere jaren

Begrotingen maken: Hoe?

Nu je overtuigd bent van het belang van begroten, rest de vraag: hoe maak je een goede begroting voor je bedrijf? Er zijn verschillende begrotingen die je kunt opstellen maar ik deel in deze blog hoe begroten voor mij werkt.

Welke begrotingen zijn nuttig voor jouw bedrijf?

Wat voor mij het allernuttigste is qua begrotingen is werken vanuit privé. Mijn begrotingen start ik altijd met wat wil ik het komende jaar doen, bereiken, sparen. Voor 2024 heb ik 3 vakanties in de planning en ik zou graag op een retreat willen. Die kosten komen bovenop de normale begrotingen van ons huishouden.

Van privé wensen naar een financieel plan

Ik reken precies uit wat ik aan uitgaven heb en bereken vervolgens mijn benodigde omzet daarbij. Dan ga ik intunen op de maanden, welke maand was vorig jaar mijn piek maand? Welke maand was minder? En wat zijn de verwachte inkomsten en uitgaven dit jaar voor mijn bedrijf?

Als ik helder heb hoeveel geld ik nodig heb voor de uitgaven, welke maanden pieken en in welke maanden ik minder omzet draai, dan is het plussen en minnen. En uit die som komen mijn financiële doelen voor 2024.

Een meerjarenbegroting is een inschatting van meerdere jaren

Maandelijks budgetteren

De jaarbegroting staat, maar om echt volgende stappen te maken, moet je elke maand de balans opmaken. Aan het begin van de maand kijk ik altijd naar wat mijn financiële doelstellingen zijn voor komende maand in mijn financieel overzicht. Is dat 5000 euro omzet? Dan ga ik bedenken hoe ik aan die omzet ga komen die maand, hierin bedenk ik meerdere opties.

Voorbeeld, in januari weet ik dat het een gemiddelde maand is, geen piek en geen daalmaand, gemiddeld. In januari draai ik meestal geen lancering van mijn groepstraject en moet ik mijn omzet halen uit het verkopen van mijn 1 op 1 coaching of wat losse sessies of werkzaamheden. Voor 5000 euro omzet moet ik dus 2 coachingstrajecten verkopen.

Begrotingen gaan verder dan alleen je omzet doelstellingen

Naast de begrotingen op financieel gebied kun je vervolgens een begroting maken in hoe je aan die klanten komen. De volgende vraag is op voorhand dus hoeveel gesprekken, advertenties, podcasts, instaposts of noem maar op heb ik nodig om een x aantal salesgesprekken te kunnen voeren.

Hoeveel sales gesprekken zijn er vervolgens nodig voor 2 verkopen? Hoeveel mensen moet ik daarvoor aanspreken?

Op deze manier op voorhand een begroting te maken geeft ruimte waardoor je op tijd bijsturen kan. Aan het einde van de maand is het vervolgens kijken of de verwachtingen opgesteld ook daadwerkelijk behaald zijn. Zo niet, waarom niet? Welke stap is er minder goed gegaan en wat kan je volgende maand beter doen?

Ook is dat het moment om je omzet doelen voor de maand erna bij te stellen. Een maand minder omzet, betekend dat je de volgende maand meer omzet moet maken om aan je jaar begroting te komen.

Een meerjarenbegroting is een inschatting van meerdere jaren

Vragen die je mee kunt nemen bij het maken van een goede begroting

Wat zijn je verwachte inkomsten voor het komende jaar?

De belangrijkste vraag als je een begroting maakt, wat zijn je verwachte inkomsten voor komend jaar?

Wat zijn je verwachte kosten en uitgaven?

Ook heel belangrijk om in je begroting mee te nemen, welke uitgaven verwacht je. Dit zijn niet alleen de uitgaven die je sowieso al weet omdat het doorlopend is, maar juist ook uitgaven die je op voorhand bedenkt te gaan doen. Denk aan die extra uren die je wilt afnemen bij je VA, tijdens je vakantie. Of aan die nieuwe printer die je wilt aanschaffen halverwege het jaar.

Mocht je personeel hebben, is personeelskosten berekenen ook echt noodzakelijk. En dan niet enkel het salaris, maar juist ook kosten die hierbij komen (loonkosten). Wil je meer mensen aannemen, neem dat salaris en die personeelskosten dan ook direct mee. Ook uitjes, kerstpakketten etc vallen onder personeelskosten.

Hoeveel wil je reserveren voor noodgevallen of onvoorziene uitgaven in je begroting?

Het is slim om een buffer op te nemen voor onverwachte situaties. Voor uitgaven waar je nu niet over na hebt gedacht, misschien omdat je bedrijf ineens is gegroeid en je wat extra cashflow nodig hebt, of misschien omdat de inkomsten juist wat tegenvallen.

Hoe ik een begroting maak

Wat is je doel voor winst of nettowinstmarge?

Omzet is één ding, winst en je netto winst marge is iets heel anders. Het is dus veel efficiënter om te sturen op de winst die je wilt behalen dan op de omzet. Zodra je de inkomsten en uitgaven hebt begroot, kun je kijken naar wat de winst schatting is en hoe je dit wellicht kunt verbeteren.

Welke investeringen of groeikansen wil je benutten?

Overweeg of je wilt investeren in nieuwe apparatuur, marketingstrategieën, opleidingen of andere kansen die de groei van je bedrijf kunnen bevorderen en noteer deze kosten in je begroting!

Hoe plan je om te sparen of investeren voor toekomstige groei?

Denk na over langetermijndoelen en hoe je financiële middelen kunt inzetten om de groei en duurzaamheid van jouw onderneming en reserveer hier vast een beetje voor. Elke maand een paar tientjes is straks wel een start voor

Per maand of per kwartaal je financiële resultaten begroten

Zijn er veranderingen in belastingwetgeving of regelgeving waarmee je rekening moet houden?

Dit is iets wat je altijd even op Prinsjesdag mag nakijken. Wat gaat er in Nederland veranderen en wat heeft dat voor invloed op mij? Verschillende factoren hebben nu invloed op jouw onderneming, je kan dit maar beter in een vroeg stadium weten dan hier later achter komen.

Wat zijn de trends in je branche en hoe kunnen ze van invloed zijn op je financiën?

Stel je verkoopt snowboots maar er valt het hele jaar geen sneeuw, dan is het best lastig verkopen. In sommige branches heb je veel last van externe factoren. Houd hier in je begroting ook rekening mee. Als je nu al weet dat er geen sneeuw gaat vallen, misschien kun je dan (ook) je focussen op regenlaarzen?

Per kwartaal  je inkomsten begroten

Hoe ga je om met fluctuaties in inkomsten of seizoensgebondenheid van je bedrijf?

In december draai ik vaak geen nieuwe omzet. Ik moet in mijn begroting altijd rekening houden met een slechte maand december. Dat is helemaal prima, want als ik dat in januari al weet heb ik 11 maanden om hier op te anticiperen.

Heb jij seizoensgebonden werk? Dan zal je in je begroting rekening moeten houden met de financiële effecten die dit heeft in die maanden maar ook in de overige maanden.

Een begroting bied rust

Samenvattend biedt het maken van een begroting – of zoals ik het noem, een financiële forecast – cruciale inzichten en rust voor zowel je persoonlijke als zakelijke doelen.

Het geeft je een duidelijk overzicht van verwachte inkomsten en uitgaven, waardoor je gericht kunt sturen op het succes van je onderneming. Het vergroot je kansen op succes doordat het zwakke plekken en risico’s blootlegt, je inzicht geeft in toekomstige kosten en de basis vormt om winstgevend te blijven.

Een begroting is een financieel plan

Wil je meer weten over hoe je een effectieve begroting maakt voor 2024? Ik help je graag verder! Als financiële strateeg bij Melina on fire bied ik een gratis 30-minuten adviesgesprekaan om samen te kijken hoe ik je kan ondersteunen bij het opstellen van een begroting die past bij jouw doelen en ambities. Neem gerust contact met me op, want ik sta klaar om je te helpen bij het creëren van financiële helderheid en groei voor jou en je bedrijf.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Melina - Money Mindset Coach

Over Melina

Financieel Business Coach | Money Mindset Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

Online geld verdienen
website / blog ...