Virtuele assistent worden: Bouw je eigen flexibele online business

Stel je voor dat je je eigen baas bent, je werktijden grotendeels zelf bepaalt en vanuit iedere locatie ter wereld klanten kunt bedienen. Klinkt dat niet ideaal? Steeds meer mensen dromen ervan om hun leven in te richten op een manier die bij hun persoonlijke situatie past, zonder vast te zitten aan een kantoorbaan of vaste werkplek. In dat plaatje past het idee om virtuele assistent worden perfect. Als virtuele assistent lever je diensten op afstand denk aan administratieve taken, klantcontact, agenda- of mailbeheer en meer en dat allemaal via internet. In deze blog ontdek je hoe je kunt starten als virtuele assistent, waar je op moet letten om je klanten goed te bedienen en hoe je ervoor zorgt dat je deze business succesvol opbouwt, zonder jezelf uit te putten.

Hoe begin je?

De eerste stap om virtuele assistent worden is bepalen wat je dienstenpakket wordt. Maak eens een lijstje van taken die je leuk vindt en waarin je goed bent. Misschien ben je een kei in het structureren van digitale bestanden, het inplannen van sociale media of het nabellen van klanten. Vervolgens kijk je of er vraag is naar deze diensten. Dat kun je doen door bijvoorbeeld op LinkedIn of in Facebook-groepen rond te kijken. Vind je het lastig om meteen breed te gaan, dan kun je je specialiseren in één aspect bijvoorbeeld e-mailbeheer en dat later uitbreiden. Belangrijk is dat je helder formuleert wat je precies aanbiedt: potentiële klanten willen snel zien waar je hen bij kunt helpen en waarom ze voor jou moeten kiezen.

Bepaal je tarief en werkwijze

Zodra je een idee hebt van je diensten, is de volgende vraag: hoe ga je factureren? Je kunt bijvoorbeeld een uurtarief hanteren of pakketten aanbieden waarin je x aantal uur per week beschikbaar bent voor een vaste prijs. Veel virtuele assistenten starten met een iets lager tarief om ervaring op te doen, maar al snel merk je dat je voor kwalitatief werk best een normaal bedrag mag vragen. Onthoud dat je niet alleen je werktijd rekent, maar ook je voorbereiding, eventuele software-abonnementen en belastingen moet meenemen. De bedoeling is dat je er een goede boterham aan verdient. Neem daarom de tijd om een financiële onderbouwing te maken, en wees niet bang om in een later stadium je prijzen te herzien als je merkt dat je veel waarde toevoegt.

Hoe vind je klanten?

Het kan best spannend zijn om je eerste klant binnen te halen. Vaak begint het met je netwerk: laat mensen in je omgeving weten dat je plannen hebt om virtuele assistent worden, en vraag of ze iemand kennen die hulp kan gebruiken. Daarnaast is LinkedIn een krachtige tool. Via gerichte berichten, het delen van waardevolle content en netwerken in relevante groepen kom je snel in contact met ondernemers of bedrijven die hulp nodig hebben. Het is belangrijk dat je je daar professioneel presenteert met een duidelijke profielomschrijving. Ook kun je een eigen website opzetten. Een website hoeft niet super uitgebreid te zijn, maar wel duidelijk over wie je bent, wat je kunt en hoe men contact met je opneemt. Zo vergroot je de kans dat potentiële klanten je vinden als ze Googelen op termen als ‘virtuele assistent’ of specifieke taken.

Plan je werk en bewaak je balans

Een valkuil die veel starters in het online ondernemerschap ervaren, is dat ze moeite hebben met het scheiden van werk en prive. Als je je laptop hebt, kun je immers op elk uur van de dag iets doen. Voor je het weet, ben je constant bereikbaar. Dat kan tot stress leiden. Om gezond en productief te blijven als je wilt virtuele assistent worden, is het slim om heldere werkuren te hanteren en tijd vrij te houden voor ontspanning en gezin. Maak met je klanten afspraken over wanneer je beschikbaar bent en hoelang het duurt voordat je reageert op e-mails. Zo manage je de verwachtingen en voorkom je dat je wordt overspoeld met lastminute-verzoeken of nachtelijke berichtjes die eigenlijk geen haast hebben.

Lever kwaliteit en groei gestaag

Veel mensen die willen virtuele assistent worden, hopen in een mum van tijd een volle klantenportefeuille te hebben. Maar ga niet te snel. Het is verstandig om te starten met één of twee klanten, zodat je de tijd hebt om een goede band op te bouwen en je werkwijze te perfectioneren. Als je merken en ondernemers aantrekt die tevreden zijn over je werk, zullen zij je vaak doorverwijzen naar anderen in hun netwerk. Zo ontstaat een sneeuwbaleffect, maar dan op een duurzame en beheersbare manier. Het is vooral belangrijk om een goede reputatie op te bouwen kwaliteit boven kwantiteit. Als je meer aanvragen krijgt dan je aankunt, kun je altijd besluiten om je prijzen wat te verhogen of een wachtlijst te hanteren, in plaats van je werk te laten versnipperen over te veel klanten.

Conclusie: Ontdek de vrijheid van een flexibele online job

Door virtuele assistent worden geef je jezelf de kans om op een eigen manier geld te verdienen, met een balans tussen werk en prive die bij je past. Je kiest welke diensten je leuk vindt om aan te bieden, en waar en wanneer je werkt. Tegelijkertijd is het natuurlijk een echte ondernemersstap: je bouwt je eigen klantenkring op, bent verantwoordelijk voor je inkomen en bent actief bezig met personal branding en marketing. Voor veel mensen is dit traject echter de moeite waard, omdat het een vorm van vrijheid en eigen regie biedt die een reguliere baan niet altijd kan geven. Dus, als je droomt van een flexibele online business, is virtuele assistent worden een optie die zowel beginnende als ervaren ondernemers aanspreekt. Met een goede voorbereiding, een duidelijk dienstenpakket en een professioneel (online) visitekaartje kom je al een heel eind. En wie weet ontdek je dat dit pas het begin is van een bloeiende online carrière, waarin je nog jaren kunt groeien en specialiseren in wat jij het liefste doet.

Heb je interesse in een gratis advies gesprek ­­? klik dan hier

 

website / blog ...