Heb jij dat ook? Elk jaar weer stress als het aankomt op de kerstcadeautjes?! Veel of weinig, duur of juist niet en hoeveel kerstcadeautjes geef je elkaar? Ik zocht het uit en deel graag een paar leuke tips om er een goedkopere kerst van te maken.

“Kerst on a budget”!

Ieder jaar lijkt het wel steeds gekker te worden, al die stijgende prijzen helpen natuurlijk ook niet mee.

85% van de Nederlanders viert kerst en al jaren geven we meer uit aan Kerst dan tijdens Sinterklaas. Sinterklaas wordt sowieso een stuk minder gevierd want met een krappe 53% lijkt dit kinderfeest ieder jaar een beetje minder te worden.

Afijn, kerst dus. Gemiddeld gaven wij per persoon €150,- uit in 2021, dit jaar is de verwachting dat er 20% meer wordt uitgegeven aan kerstcadeautjes.

Dat betekent dat we €180,- per persoon gaan uitgeven aan alleen cadeautjes!

Ik weet niet hoe jij hierover denkt , maar ik vind dat bizar veel geld.

Kortom genoeg reden om eens te kijken of het goedkoper en vooral leuker kan. Want hoeveel van die cadeautjes van vorig jaar belanden er niet in een la of op een rommelmarkt? 

5 tips voor een goedkope kerst:

Tip 1: Ruilen of hergebruiken

De eerste tip voor een goedkope kerst werkt vooral bij hele jonge kinderen goed. Cadeautjes die ze met hun verjaardag krijgen en waar ze op dat moment niet naar om kijken opnieuw inpakken en onder de boom leggen. Als de kinderen wat ouder worden en speelgoed herkennen kan je ook vragen waar ze het liefst mee spelen en de rest opzij leggen. Als ze er niet meer naar vragen kan je dit wellicht ruilen via Marktplaats of met een andere ouder met kinderen in dezelfde leeftijd.

Tip 2: Marktplaats is your friend.

Ik noemde Marktplaats hierboven al als ruilmiddel, maar kopen kan natuurlijk ook. Veel mensen doen rond deze periode nieuwe spullen weg. Je kan het dan nieuw in doos overnemen voor een prijs die vaak een stuk onder de prijs in de winkel ligt. Zeker dingen zoals lego of playmobiel, het duurdere soort speelgoed is echt in overvloed te vinden op marktplaats, kinderen spelen er namelijk vaak maar een tijd mee. 

Trouwens als je zelf spullen hebt kan je die natuurlijk verkopen, met dit geld kan je dan het cadeautje voor degene kopen die je in gedachten hebt.

Tip 3: Koop door het jaar heen.

De retail speelt handig in op al die festiviteiten. Je denkt een aanbieding te scoren, maar je betaalt de reguliere verkoopprijs. Je zou het niet denken, maar het gebeurt zeker bij de grote winkelketens.

Wie vergelijkt immers de prijzen van begin van vorig jaar met nu?

Sterker nog in sommige gevallen ligt de aanbiedingsprijs boven de prijzen eerder dat jaar. Kopen in de feestmaand maakt je in sommige gevallen een dief van je eigen portemonee. Wil je een goedkope kerst? Zorg dan dat je door het jaar heen cadeautjes koopt, vooral in de saleperiode januari en juli! En… door het hele jaar heen denken aan kerst maakt je een stuk creatiever: dat ene souvernirtje dat je tijdens de vakantie vond voor een paar euro is namelijk ook een heel leuk kerstcadeautje en je bent nog origineel ook. Hoe leuk is dat?  

Tip 4: Zoek je winkel goed uit.

In mijn research naar deze tips en trucs ben ik ook op zoek gegaan naar verschillende soorten winkels. Er zijn hele leuke winkels die leuke cadeautjes hebben voor weinig. Zo ben ik gek op Sostrene Grene. Een Deense keten met winkels in Nederland. Zij verkopen knutselspullen, houten speelgoed en kleine prullaria voor weinig, Winkels zoals Dille & Kamille en de Flying Tiger en ze zijn nog duurzaam ook. IKEA is ook zo een winkel, die  leuke dingen verkoopt in deze periode om te geven met kerst voor kleine prijzen.

Tip 5: Maak het zelf.

We hebben allemaal onze talenten, ook jij!
Kan je goed schilderen? Koop een mooi canvas en maak een schilderij.
Ben je goed in fotograferen en heb je nog die prachtige foto’s die je vriendin zo mooi vindt? Print ze uit en doe ze in een lijst. Is je moeder jaloers op de mooie plant die je hebt staan?
Stek hem en kweek hem zodat je je moeder er ook een plezier mee doet.

De mogelijkheden zijn eindeloos en eigenlijk vind ik dit persoonlijk nog het leukste.

Het is zo persoonlijk voor beide dat je er bijna niet de mist mee in kan gaan.

Voor kinderen is het ook leuk om zelf een adventkalender te maken. Het is helemaal hip op dit moment. Ik zag laatste een kartonenhuisjes bij KIK (ook zo’n leuke cheap winkel).
Hierin kun je allemaal cadeautjes stoppen, van een snoepje tot een briefje met “ik hou van jou” en wat kleine mini cadeautjes zoals een stempeltje. Op die manier hebben ze er elke dag plezier van.

 Goedkoper kon ik het niet maken, maar wel leuker! 

Vond je dit interessant? Lees dan nu mijn blog over 8 tips om de decembermaand door te komen. 

website / blog ...