Het lowbudget kerstdiner

low budget kerstdiner

Naast de stress over het kerstcadeau, heb je ook nog stress over het kerstdiner!

In mijn blog ‘ 5 tips voor een goedkope kerst’  had ik het al even hoe cadeautjes geven leuk wordt. Nu komen de kerstdiner tips!

Gemiddeld geven we 400,- per huishouden uit , waarvan de helft aan eten! Omgerekend is dat €50,- per persoon per avond (1e en 2e kerstdag). Iets wat je normaliter in een luxe restaurant uitgeeft!

Wat vooral opviel bij het analyseren van de cijfers is dat het meeste geld opgaat aan vlees. Waar we als Nederland totaal voor 9,6 miljoen euro uitgeven aan vlees per week is dat in de week voor kerst 19 miljoen euro aan vlees.

Helaas is gourmetten voor mij het all-time-kerstgevoel, maar de weken eromheen kan het best een beetje minder.

Hierbij mijn tips om de kerst, ook qua eten betaalbaar te houden!

Tip 1 voor een lowbudget kerstdiner 

Vroeger gaf ik de hele maand december veel geld uit aan boodschappen. Je zit zo in de koopmodus. Cadeautjes, nieuwe kleding… Doordat je in die modus zit, geef je automatisch ook veel geld uit aan andere dingen. Je komt in een tunnelvisie terecht. Je moet al die extra uitgaven toch al wegpoetsen in januari (en februari..), die extra kosten bij de supermarkt kunnen er ook nog wel bij.

Tip 1 is dan ook probeer uit de koopmodus te blijven. Focus op 2 dagen luxe eten en zorg ervoor dat je de rest van de weken wat goedkoper boodschappen doet. Zo blijf je binnen budget.

Tip 2: Sharing is Caring

Sharing is caring. Het is echt niet gek om je visite te vragen een gerecht mee te nemen. Hang er een leuk thema aan en het word nog leuk ook. Denk eens aan een walking dinner (klinkt leuker dan een buffet, is bijna hetzelfde behalve dat je nu de gerechtjes al op kant en klare 1 persoonsbordjes maakt). Leuk om dan alle gerechtjes tegelijk kenbaar te maken en je moet raden van wie het is. En zo heb je natuurlijk een lowbudget kerstdiner

Je kan ook vragen of iedereen een gang meeneemt en je op die manier een 3 of 4-gangenmenu krijgt.
Vele handen maken licht werk, het scheelt je niet alleen geld maar ook tijd.

Tip 3 voor een lowbudget kerstdiner

Maak het mooi!

Online kun je een enorme hoeveelheid aan gerechten vinden die simpel en goedkoop zijn. Pimp die gerechten op met wat kruiden of een extra toevoeging.
Zoek op de groente die je wilt maken (of die in de aanbieding is!) typ er het woord kerst achter en je krijgt de meest toffe ideeën. Bloemkool kerst levert bijvoorbeeld een bloemkool in bladerdeeg op, daar had ik écht nog nooit van gehoord. Maar bladerdeeg, zongedroogde tomaat en rucola toevoegen aan het budget is qua kosten nog goed te overzien. Mooie schaal erbij, een goed tafelkleed eronder en klaar is kees!

Tip 4: Vermijd alle luxe kerstartikelen

Vermijd alle luxe kerstartikelen. Voorgesneden groente, beenham met een sausje, voorgesneden gourmetvlees. Allemaal een stuk goedkoper als je de normale variant koopt en er zelf een sausje bijmaakt of het zelf snijd.

En.. kijk eens in andere winkels. Zoek een leuke landwinkel op. Een boederij in de buurt die wat verkoopt. Vergeet ook de Marokaanse en Turkse winkels niet. Die hebben vaak goede en goedkope producten (niet alles, blijven opletten!).

Tip 5:

Hoe irritant als je zelf niet drinkt en je een halve drankenkast moet aanschaffen voor de visite. Gemiddeld drinken mensen 5 keer zoveel met kerst dan op andere dagen. De kosten van drank kan dus behoorlijk oplopen. Vragen of men het zelf meeneemt is natuurlijk een optie, maar ik vind het zelf wel altijd prettig om iets in huis te hebben.

Via innovino kun je vaak goedkope wijnboxen aanschaffen. Lekker makkelijk thuisbezorgd en te selecteren op prijs. Wijnen met mooie etiketten kosten vaak het meest, die moet je dus vermijden!

Hele fijne feestdagen en op naar een (financieel) zorgelozer 2023

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Melina - Money Mindset Coach

Over Melina

Financieel Business Coach | Money Mindset Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

Online geld verdienen
website / blog ...