Investeringen doen als ondernemer

Een vraag die ook wel vaker voorbij komt, want aan het einde van het jaar wil iedereen nog even weten hoe zij minder belasting kunnen betalen en investeringen kunnen doen.

Zoals ik in elke blog deel over de belastingdienst, belastingen zijn van cruciaal belang omdat ze de financiële basis vormen voor essentiële diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs. Bovendien spelen ze een rol bij het stimuleren van economische groei en het creëren van werkgelegenheid.

Daarbij geloof ik niet in ‘ff’ investeringen doen om maar minder belasting te betalen, die investering kost je uiteindelijk gewoon geld en ja een (klein) deel daarvan levert een belasting voordeel op, maar als je gaat investeren doe het dan wel in iets wat je écht nodig hebt en niet omdat je denkt dat je daardoor enorm bespaart op de belastingdienst.

Afschrijving in duidelijke taal

Na mijn preek, ga ik je nu uitleggen wat de term ‘afschrijving’ betekend.

Afschrijven is eigenlijk gewoon je kosten voor een bedrijfsmiddel verspreiden over een paar jaar en die bedragen aftrekken van wat je met je bedrijf verdient.

Dit trucje zorgt ervoor dat je winst wat lager uitkomt en je minder belasting hoeft te betalen. Maar er zijn wat nuances bij afschrijven. Het nadeel is dat je dingen gaat aanschaffen die je niet nodig hebt wellicht, het voordeel is dat je die uitgaven kunt spreiden in je boekhouding waardoor je het optimaal kunt afschrijven.

Welke investering in welk bedrijfsmiddel

Hoe gaat dat precies, je investering afschrijven?

Om te beoordelen hoeveel je elk jaar mag afschrijven, heb je een paar gegevens nodig: wat je hebt neergeteld voor dat ding (aanschafkosten), hoe lang je denkt dat het mee gaat (vermoedelijke gebruiksduur), en wat het nog waard is na al dat gebruik (restwaarde).

De formule voor de jaarlijkse afschrijving is simpel: (aanschafkosten – restwaarde) ÷ vermoedelijke gebruiksduur.

Moet dat voor elk bedrijfsmiddel?

Nee zeker niet, niet elk klein dingetje hoeft te worden afgeschreven. De Belastingdienst houdt de grens op minder dan 450 om iets als een investering te beschouwen die je moet afschrijven. Dus bijvoorbeeld, een laptoptas van € 100 kan je gewoon direct als kosten opvoeren in het jaar dat je ‘m koopt.

Vanaf welke aanschafwaarde moet je dan wel echt gaan afschrijven?

Alle aankopen boven de € 450 moeten eraan geloven; je mag ze niet in één keer van je winst aftrekken. Denk aan grotere dingen zoals een nieuwe computer, auto, of machine.

Waarom is dit? Omdat je langer dan een jaar gebruik maakt van dat spul, en daarom moeten die kosten over meerdere jaren worden verdeeld. Zo’n investering wordt dan opgevoerd op je bedrijfsbalans.

Startende ondernemer

Even door naar de afschrijvingsregels.

Hoe, wat en waar? Ik leg het je hier uit!

  • Aanschafkosten: Alles wat je hebt neergelegd voor dat ding, inclusief extra kosten zoals aankoop- en installatiekosten. En als je subsidies of kortingen hebt gekregen, trek je die er natuurlijk vanaf. Ook al ontvang je die subsidie pas later. De aanschafkosten uiteraard exclusief btw.

  • Vermoedelijke gebruiksduur: Hoelang denk je dat dat bedrijfsmiddel meegaat? Vraag je leverancier om de ins en outs. Ga je voor de technische levensduur of kijk je naar wanneer dat ding zijn nut verliest voor je bedrijf (economische levensduur)? Onthoud, maximaal 20% per jaar afschrijven, dus reken minimaal vijf jaar gebruiksduur.

  • Restwaarde: De schatting van de waarde van dat ding aan het einde van zijn levensduur. Ook hier kan je leverancier je wel een hint geven.

Hoe berekenen we die bedrijfsmiddelen?

De berekening hieronder gaat volgens de lineaire methode, de go-to-methode voor afschrijven. Er zijn ook andere methoden, zoals de annuïteitenmethode. Klinkt ingewikkeld, maar dat is gewoon een manier waarbij je de rente van je lening voor het bedrijfsmiddel meetelt. Resultaat: elk jaar hetzelfde bedrag, inclusief de rente die langzaam afneemt omdat je aflost.

Wat doe ik met dat afschrijvingsbedrag?

Afschrijven is vooral een slimme boekhoudmove om kosten over meerdere jaren te verdelen. De Belastingdienst checkt niet of je dat geld echt apart zet. Maar hey, slim is het wel om dat bedrag apart te houden. Als je bedrijfsmiddel opgebruikt is, heb je alvast een potje om het te vervangen.

Aankoopkosten verdelen over een aantal jaren

Willekeurig afschrijven in gewone mensentaal

Willekeurig afschrijven klinkt misschien als een of ander magisch trucje, maar eigenlijk betekent het gewoon dat jij als baas bepaalt wanneer en hoe je een bedrijfsmiddel afschrijft.

Dat kan op twee manieren: (1) als je net bent begonnen met ondernemen en recht hebt op startersaftrek, en (2) als je investeert in dingen die goed zijn voor het milieu (VAMIL). Hier mag je dan meer aftrekken dan normaal.

Willekeurig Afschrijven voor startende ondernemers

Als je net in het ondernemersavontuur bent gesprongen, mag je in de eerste jaren lekker willekeurig afschrijven. Maar er zijn wel een paar regeltjes:

  • Jouw onderneming is een eenmanszaak, maatschap, commanditaire vennootschap of vennootschap onder firma.

  • Je hebt recht op de startersaftrek.

  • Het maximale bedrag dat je willekeurig mag afschrijven als starter is hetzelfde als het maximale bedrag voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). In 2022 is dat € 332.994. En het minimale investeringsbedrag voor KIA van € 2.401 telt niet voor startende ondernemers. Dus zelfs als je onder dat bedrag zit, mag je nog steeds willekeurig afschrijven.

Er zijn een paar dingen die je niet mag meetellen:

  • Investeringen in sommige spullen zoals huizen, grond, dieren, personenauto’s die niet voor werkvervoer zijn, schepen voor fancy doeleinden, aandelen, vorderingen, goodwill en officiële vergunningen.

  • Bedrijfsmiddelen bedoeld voor verhuur of gebruik buiten Nederland.

  • Dingen die jijzelf, of iemand die minstens voor een derde eigenaar is van de zaak, aan de zaak verkoopt.

Even over die jaarlijkse afschrijving, het geld dat je elk jaar van je winst mag aftrekken. Het is eigenlijk heel simpel: pak de aanschafprijs van je spulletje, trek de restwaarde af (wat het nog waard is na gebruik), en deel dat door hoe lang je denkt dat het meegaat.

Formule: (aanschafkosten – restwaarde) ÷ vermoedelijke gebruiksduur = jaarlijkse afschrijving

Werkt afschrijven?

Voorbeeld van een afschrijving berekenen

Een nieuwe zakelijke smartphone van € 500. De Belastingdienst zegt dat dit ding in 5 jaar helemaal afgeschreven moet worden, dus geen restwaarde. Simpele rekensom: € 500 ÷ 5 = € 100. Elk jaar kun je dus € 100 afschrijven op deze investeringen.

Vragen over hoe dit precies werkt voor jouw onderneming? Of wil je even sparren over de keuzes die je moet maken? Waar je in kunt investeren komende de tijd? Hoe je de kosten verdeelt? Vraag dan hier een gratis adviesgesprek aan.

website / blog ...