Pretparken, naar de bios, weekendjes weg, indoor speelparadijzen… Allemaal harstikke leuk om je kleintjes er rond te laten rennen. Maar, allemaal ook harstikke duur! Geloof mij, leuke dingen doen met je kids hoeft echt niet altijd duur te zijn. Kinderen vinden het niet belangrijk dat iets veel of weinig geld kost. Zo speelde een vriendinnetje van mij vroeger liever met een paar takjes in de zandbak, dan met haar playmobil of barbiepoppen.

Wat wel belangrijk is, is om kinderen op een leuke en creatieve manier te vermaken. Dit kan zonder daarvoor te veel geld uit te geven. Gelukkig zijn er genoeg activiteiten te vinden die niet alleen goedkoop zijn, maar ook leuk en educatief. Hier zijn tien ideeën voor goedkope activiteiten voor kinderen.

Op naar de natuurspeeltuin

Natuurspeeltuinen zijn geweldige plekken voor kinderen om te klimmen, klauteren en ravotten. Het is niet alleen gratis, maar ook een leuke manier om kinderen in contact te brengen met de natuur. Dat ze vies worden is iets wat je voor lief moet nemen ;).

 

Picknicken op het gras

Een picknick is een leuke en goedkope manier om samen met de kinderen buiten te zijn. Maak samen lekkere broodjes, bak cup cakes van tevoren en neem wat fruit mee. Zoek een mooie plek in het park om samen te genieten van de natuur en het eten en de cup cakes te versieren! Je kan zelfs een muziekboxje en een bal meenemen. Je kinderen de hele middag zoet en jij kunt lekker verder met het luisteren van je podcast of het lezen van je boek.

 

Knutsel erop los

Knutselen is een geweldige manier om de creativiteit van je kinderen te stimuleren. Gebruik oude materialen zoals kartonnen dozen en toiletrollen om mooie kunstwerken te maken. Het is niet alleen goedkoop, maar ook een leuke manier om samen quality time door te brengen. Geen inspiratie om wat te knutselen? Vraag eens na aan je kids wat ze op dat moment leren op school en kijk of je daar wat mee kunt. Stel, ze leren met topografie over een bepaald land dan kun je over dat land een kijkdoos knutselen! Laat je creativiteit de vrije loop. Kijk ook eens op Pinterest voor inspiratie over wat je zou kunnen maken.

 

Bibliotheek bezoeken

In de bibliotheek kun je natuurlijk boeken lezen lenen. Maar, wist je dat veel bibliotheken ook gratis activiteiten aanbieden, zoals voorleesmiddagen en knutselworkshops? Veel bibliotheken hebben een hoek of ruimte speciaal voor je kleintjes. Het is een educatieve en goedkope manier om kinderen te vermaken, en met het geld dat je bespaart kan jij lekker een kopje koffie drinken bij het cafeetje om de hoek ;).

 

Speurtocht

Een speurtocht organiseren is wel voor de betrokken ouder. Er kan wat meer tijd in zitten, desalniettemin is een speurtocht een mega leuke manier om je kinderen te vermaken. Maak een speurtocht door je buurt of in het dichtstbijzijnde park en laat de kinderen op zoek gaan naar aanwijzingen. Geef er, als je er helemaal voor wilt gaan, een leuk of interessant thema aan. Bijvoorbeeld een piratenthema waar ze opzoek moeten gaan naar de schatkist. Of maak het griezelig: “Op zoek naar de verloren tand van Dracula”. Of aan de hand van hun favoriete film, je kunt het zo gek niet bedenken!

 

Filmavond thuis

Een filmavond thuis organiseren is een goedkope manier om samen met de kinderen een gezellige avond te hebben. Maak popcorn, dim de lichten en kies een leuke film uit. Het is een leuke manier om samen te ontspannen en te genieten van quality time. Geen Netflix, Disney+ of Videoland? Geen zorgen! Je kunt vaak gemakkelijk een gratis proefaccount aanmaken om het 2 weken uit te proberen. Let er dan wel op dat je hem na die 2 weken stopt door een reminder in je agenda te zetten.

 

Bakken

Bak samen met je kinderen iets lekkers, zoals cupcakes of koekjes. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens lekker om op te eten. Lekker in de keuken kloten met je kids. Organiseer een ‘at home cupcake cup’ en houd een wedstrijd. Ook leuk om te weten: psychologisch gezien is het zo dat wanneer je iets zelf maakt je er meer waarde aan hecht, waardoor je het waarschijnlijk lekkerder vindt!

 

Kamperen in de tuin

Organiseer een kampeeravond in de tuin. Zet een tent op en laat je kinderen hun eigen slaapzak meenemen. Maak het extra gezellig met marshmallows en maak een kampvuur waar je gezellig verhalen over vroeger kunt vertellen. Het is een leuke manier om kinderen kennis te laten maken met de natuur en survival skills op doen. Wanneer dit goed uitpakt heb je gelijk ook een reden om te kamperen op vakantie, wat natuurlijk ook goedkoper is dan hotelletjes boeken! Twee vliegen in één klap.

 

Sporten

Veel gemeenten bieden gratis sportactiviteiten aan voor kinderen. Vaak heb je wel voetbal of basketbal veldjes in de buurt. Online zijn er een heleboel leuke spelvormen te vinden die je naast de normale sport ook kunt spelen met je kinderen!

 

 

Er zijn zoveel goedkope activiteiten te vinden voor kinderen. Van knutselen tot sporten en van picknicken tot kamperen in de tuin.
Het belangrijkste is om samen met de kinderen iets leuks te doen en te genieten van de tijd die je samen doorbrengt, echt tijd samen in plaats van achter de telefoon.

Veel plezier!

Misschien vind je dit ook interessant? 

tips voor een goedkope zomervakantie
kosten besparen tijdens de feestdagen
website / blog ...