Een succesvolle pitch: Zo overtuig je iemand in 30 seconden
Je eerste indruk is binnen enkele seconden gemaakt. De aandachtspan van de meeste mensen is bovendien korter dan ooit. Om een goede indruk te maken en om in iemands gedachten te blijven heb je daarom een ijzersterke pitch nodig.
Maar wat is zo’n elevator pitch precies? Waarom moet je een pitch voorbereiden? En hoe kun je een perfecte elevator pitch bedenken voor jezelf en jouw aanbod zodat je publiek zonder twijfel jouw verhaal en aanbod wil weten? Dit artikel focussen wij op pitchen en hoe jij dit het beste kunt doen.
Wat is een elevator pitch?
De elevator pitch een krachtig instrument waarmee je jezelf en/of je bedrijf op een beknopte en overtuigende manier kunt presenteren. Een elevator pitch is als een mini-speech die je in zo’n korte tijd moet kunnen geven dat het zelfs zou passen in de duur van een liftreis. Dat is uiteraard waar de naam dan ook uit voortgekomen is.
Een korte pitch van minder dan 30 seconden tot één minuut is meestal genoeg om jezelf te pitchen en iemand te overtuigen. Deze korte monoloog is bedoeld om in de eerste paar seconden een goede indruk te maken. Het is jouw kans om de luisteraar direct te boeien, nieuwsgierig te maken en uit te nodigen voor verdere interactie.
Meer dan gewoon een paar zinnen
In de wereld van pitches geldt: de juiste woorden kunnen een onuitwisbare indruk maken. Of je jezelf nu in een sollicitatiegesprek moet pitchen of tijdens een netwerkborrel. Vandaag maak jij een goede voorbereiding voor een effectieve pitch! Maar een doeltreffende elevator pitch gaat verder dan alleen woorden.
Het is een kunst om in een kort tijdsbestek de kern van je boodschap over te brengen. Het vertellen van jouw pitch is als het samenstellen van een presentatie waarin je zo concreet mogelijk en vol passie een goed beeld geeft van wat je doet en voor wie je het doet. Dit geeft de luisteraar niet alleen een impressie van wie je bent en wat je doet, maar zo weet je ook de interesse wekken om het gesprek voort te zetten en meer te ontdekken.
Wanneer gebruik je een elevator pitch?
De elevator pitch komt als een waardevol instrument naar voren op cruciale momenten in je ondernemersreis. Het is niet enkel een gereedschap voor verkoop, maar dient ook als jouw digitale sleutel tot nieuwe kansen. Stel je voor: een netwerkborrel met potentiële klanten of een sollicitatiegesprek voor die felbegeerde nieuwe baan. In deze situaties biedt jouw elevator pitch een gestructureerde rode draad die jouw boodschap helder en doelgericht overbrengt. Je valt niet alleen op, maar laat ook een blijvende indruk achter!
Netwerken
Tijdens een netwerkborrel kan het gebruik van een elevator pitch deuren openen die anders gesloten zouden blijven. Het is jouw kans om jouw product, dienst of jouw persoonlijk merk met enthousiasme te presenteren aan nieuwe gesprekspartners. Een goede elevator pitch laat de luisteraar niet alleen begrijpen wat je doet, maar creëert ook een nieuwsgierigheid die uitnodigt tot verdere gesprekken.
Sollicitatiegesprek
Ook in sollicitatiegesprekken speelt de elevator pitch een cruciale rol. Het stelt je in staat om in korte tijd een sterke impressie te maken en de rode draad van jouw professionele verhaal te presenteren. Het is als het ware jouw persoonlijke spotlight, waarmee je de aandacht van het publiek trekt en ervoor zorgt dat jouw verhaal bijblijft.
Aantal voorbeelden van andere redenen om te pitchen
Dit soort pitch is trouwens niet alleen nuttig voor verkopers die hun producten en diensten moeten pitchen of tijdens een sollicitatie. Je kunt een elevator pitch ook gebruiken in andere situaties, zoals het introduceren van je organisatie aan potentiële klanten of om een nieuw idee te verkopen aan je CEO.
Kenmerken van een goede elevator pitch
Een elevator pitch is een korte presentatie van je aanbod. Een onderscheidende elevator pitch bezit een aantal kenmerken die het verschil maken tussen een gewone indruk en een blijvende herinnering. Allereerst moet jouw pitch doordrenkt zijn met passie.
Het is niet enkel een opsomming van feiten, maar een weerspiegeling van de diepe motivatie die jou drijft. Jouw luisteraars moeten niet alleen begrijpen wat je doet, maar ook voelen waarom je het doet.
Concrete kernboodschap
Een krachtige elevator pitch is ook concreet. In de beperkte tijd die je hebt, moet je één ding bedenken dat jou uniek maakt en dat de luisteraars bijblijft. Vermijd overbodige details en focus op de kern van jouw boodschap. De kracht zit hem in de eenvoud, waarbij je bondig weet te vertellen wat je doet en waarom het van belang is.
Zorg ook dat je interactie aanmoedigt
Daarnaast moet een goede pitch interactie aanmoedigen. Jouw pitch moet luisteraars uitnodigen om vragen te stellen, nieuwsgierig te zijn en betrokken te raken. De beste pitches creëren een opening voor verdere discussie en bieden ruimte voor een tweerichtingsgesprek.
Kort samengevat, een krachtige pitch is een mix van passie, krachtige inhoud, concreetheid en interactie. Het is niet alleen wat je zegt, maar hoe je het zegt dat luisteraars overtuigt en motiveert om verder in gesprek te gaan.
5 tips voor een goede pitch
Help mensen zonder moeite te begrijpen van je wilt vertellen en zorg dat alle belangrijkste punten aan bod komen. Maak hier een kort en bondig verhaal van.
Dit is hoe je de goede inhoud voor een krachtige pitch voor jezelf bedenkt:
1. Identificeer je doel
Een succesvolle pitch begint met een duidelijk doel voor ogen. Bedenk wat je wilt bereiken met jouw pitch. Ben je van plan potentiële klanten enthousiast te maken over jouw organisatie, een innovatief productidee te presenteren aan leidinggevenden, of wil je simpelweg een pakkende speech geven over jouw professionele bezigheden? Identificeer dit doel zorgvuldig, want het zal de richting van je pitch bepalen.
2. Leg uit wat je doet
Bij het starten van je pitch is het cruciaal om helder te communiceren over wat jouw organisatie precies doet. Concentreer je op de problemen die je oplost en benadruk op welke manier je mensen helpt. Het is belangrijk dat de luisteraar begrijpt wat ze aan jouw hebben!
Voor een extra impactvolle pitch kun je relevante informatie of statistieken toevoegen die de waarde van jouw diensten of producten benadrukken. Denk bijvoorbeeld aan resultaten van je product of uit je huidige baan. Hiermee geef je de luisteraar meteen een duidelijk beeld van jouw toegevoegde waarde.
3. Communiceer jouw USP
Een onderscheidende elevator pitch moet ook jouw unieke verkooppropositie (USP) krachtig overbrengen. Identificeer wat jou, jouw organisatie, of jouw idee werkelijk uniek maakt.
Een voorbeeld van een sterke USP-communicatie zou kunnen zijn: “In tegenstelling tot de meeste ontwikkelaars, nemen wij de tijd om persoonlijk elke organisatie te bezoeken en precies te begrijpen wat mensen nodig hebben.” Door deze unieke benadering te benadrukken, maak je jouw pitch memorabel en overtuigend.
4. Let op je non-verbale communicatie
Een elevator pitch is meer dan een kort verhaal. Vergeet niet om bij je pitch non-verbale communicatie toe te passen. Een goede voorbereiding, enthousiasme en het tonen van betrokkenheid helpen mensen jouw boodschap beter te begrijpen en te onthouden.
Wees enthousiast over wat je doet en zorg ervoor dat dit enthousiasme doorklinkt in je pitch. Uiteindelijk draagt een goede voorbereiding en non-verbale communicatie bij aan het overtuigende karakter van jouw presentatie.
5. Pas je pitch aan op je publiek
Houd rekening met je gesprekspartner of publiek bij het geven van je pitch. Pas je taalgebruik en de nadruk op bepaalde aspecten aan op basis van de interesses en behoeften van je luisteraars. Een pitch die relevant is voor je publiek heeft een veel grotere kans om impact te maken.
Toon begrip voor hun perspectief en vertel hoe jouw boodschap waarde toevoegt aan wat zij belangrijk vinden. Door je pitch aan te passen aan je publiek vergroot je de kans dat je boodschap blijft hangen en een positieve impressie achterlaat.
Samenvoegen en oefenen
Zodra je elk onderdeel van je pitch hebt bepaald, voeg je alles samen. Oefen je pitch regelmatig. Hoe meer je oefent, hoe natuurlijker je pitch zal worden. Want de manier waarop je pitcht is het halve werk. Vertel je enthousiast wat jouw kernboodschap is? Dan is het een stuk makkelijker om je gesprekspartner te overtuigen.
Een goed begin
De eerste zin moet je heel duidelijk voor jezelf hebben. Zodra je een sterk begin maakt, kun je de rest van je verhaal vertellen. Hierdoor geef je jezelf namelijk in elk geval alvast zelfverzekerdheid, zodat het minder spannend en misschien zelfs wel gemakkelijker wordt.
Weet ook wat je na je pitch wilt vertellen. Want na je pitch kunnen er vragen komen omdat iemand meer wil weten of toch bepaalde vragen heeft. Deze wil je natuurlijk zo natuurlijk en krachtig mogelijk beantwoorden. Het is belangrijk dat je goed weet wat je aanbied en wie je kunt helpen. Bedenk ook dit van tevoren en schrijf dit in een aantal zinnen op, zodat je gemakkelijk het gesprek door kunt voeren.
Vol vertrouwen pitchen
Om vol vertrouwen je verhaal te vertellen en een sterke elevator pitch te kunnen houden, heb je oefening nodig. Door heb eerst aan bekenden te vertellen zul je alvast wat zelfverzekerdheid opbouwen en zal je je pitch vloeiender vertellen.
Van elevator pitch naar klant
Bedenk je wel dat een goede elevator pitch niet direct voor een klant zorgt. Na je pitch komt namelijk nog een belangrijk onderdeel waar veel ondernemers lopen tegen aan lopen: het zelfverzekerd benoemen van hun prijs. Het een kan eigenlijk niet zonder de ander.
Heb je je pitch goed voorbereid, dan kan twijfel tijdens het benoemen van je prijs je potentiële klant toch van gedachten laten veranderen. Staat je pitch niet sterk? Dan kom je niet eens bij het benoemen van je prijs.
Pitch je aanbod en own je prijs
In dit artikel las je hoe je je pitch kunt voorbereiden en iemand kunt overtuigen van jouw aanbod. Dat is alvast een mooi begin waarmee je gesprekken met potentiële klanten kunt starten.
Wil je ook leren hoe jij jouw prijs niet alleen bepaald, maar ook de manier waarop je hem aan je klant voorlegt versterken? Dan kun je hier leren hoe jij je prijs bepaald en je 100% zeker kunt voelen bij je prijs.