Wat is het diderot effect?
Het diderot effect is een theorie over het koopgedrag van mensen. De theorie simpel uitgelegd is dat één aankoop leidt tot vele aankopen.
Waar komt deze theorie vandaan?
De theorie komt van een Franse filosoof genaamd Denis Diderot. Hij was zijn hele leven arm en kwam in de knel toen zijn dochter ging trouwen. Als vader moest hij namelijk de bruiloft betalen en dat lukte hem niet.
Maar… hij was wél medeoprichter van de encyclopedie! Een Russische tsarina hoorde van zijn financiële problemen en was zo enthousiast dat zij direct zijn zijn bibliotheek over nam én hem inhuurde als bibliothecaris.
Ineens had hij veel geld te besteden en kocht een kamerjas voor zichzelf.
Bij thuiskomst zag hij, door de nieuwe kamerjas, hoe minder mooi de rest van zijn spullen waren. Hierdoor kocht hij steeds wat nieuws. Elke aankoop leidde tot een volgende aankoop, want elke aankoop matchte niet bij de overige spullen. Zijn woorden hierover in een essay dat hij hierover schreef waren: “Ik was de absolute meester van mijn oude kamerjas. maar ik ben een slaaf geworden van mijn nieuwe… Pas op voor de besmetting van plotselinge rijkdom. De arme man kan zijn gemak nemen zonder aan uiterlijk te denken, maar de rijken mens staat altijd onder druk’.
Het diderot effect bestaat nog steeds
Stel je gaat naar een bruiloft en je koopt een mooie nieuwe jurk. Dan is na het kopen van de jurk het volgende waar je aan denkt de schoenen, de jas/vest, je make up, oorbellen etc etc…
Een ander voorbeeld.. je koopt een nieuwe bank, dan wil je meteen een ander behangetje, nieuw kleed, nieuw schilderij etc etc.
Is dat slecht? Mag je dan niks meer kopen?
Nee, je mag best nog dingen kopen, maar bedenk van te voren of je al deze kosten kan dragen en het geld ervoor over hebt.
Laat je niet verleiden door iets dat je mooi vind op het moment dat je in een winkel staat, maar denk erover na of iets past bij je overige spullen. Heb je niet al een paar schoenen voor een bruiloft waarbij je enkel de jurk kan aanschaffen? Of als je een nieuwe bank wilt, kun je dan een kleur kiezen die past bij je huidige behang?
Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Denk er daarom van te voren over na. Welke uitgaven wil ik doen, wat mag het kosten, hoeveel budget heb ik in totaal. Wil jij meer overzicht over jouw financiën? Geef je dan op voor The Money Course.
Geschreven door Melina van der Veen – Melikidis