Werk vinden als virtual assistant

De toekomst: Virtuele Assistenten

Virtuele assistenten, mag een aantal jaar geleden had ik écht gedacht dat je in Starwars leefde als je mij had verteld dat dit nu de wereld zou zijn.

Maar in de steeds veranderende arbeidsmarkt zijn virtual assistant (VA) snel een populaire optie geworden voor bedrijven en individuen die streven naar efficiëntie en flexibiliteit. En ook voor de Va’s zelf, hoe lekker is het om remote te kunnen werken!

Een virtual assistant kan een breed scala aan taken overnemen, van administratieve taken tot complex management, waardoor kostbare tijd vrijkomt voor de core business. In dit uitgebreide artikel duik ik in de wereld van virtual assistants, onderzoeken we de voordelen en bieden we een stappenplan voor het vinden van de juiste match.

Persoonlijke assistent zonder eigen kantoor

Wat is een Virtual Assistant?

Yes, laten we bij het begin beginnen. De naam zelf vind ik wat ai/chat gpt achtig, maar ik werk al een langere tijd met verschillende va’s en kan niet meer zonder. Wat is dat nou? Een virtual assistent?

Een virtual assistent, vaak afgekort als VA, is een zelfstandige professional die op afstand ondersteuning biedt aan bedrijven of ondernemers. De taken van een virtual assistant (VA) kunnen variëren van administratieve ondersteuning, zoals het beheren van e-mails en agendabeheer, tot meer gespecialiseerde diensten zoals marketing, facturatie, en het beheren van sociale media.

De Voordelen van het inschakelen van een Virtual Assistant

 • Flexibiliteit: Een virtual assistent werkt op afstand, wat betekent dat je geen eigen kantoorruimte voor ze hoeft te voorzien. Dit maakt VAs een ideale oplossing voor zowel start-ups als gevestigde ondernemingen.

 • Kostenefficiëntie: Door een VA in te schakelen, bespaar je op de kosten van een voltijdse werknemer, zoals reiskosten en andere bijkomende uitgaven. Maar ook die koffiepauze of ziektedag, va’s werken namelijk voornamelijk op freelance basis.

 • Focus: Met een VA die routinematige taken overneemt, kun je je concentreren op de groei van je onderneming en het genereren van omzet. Mijn va’s helpt mij bijvoorbeeld bij het netjes houden van mijn website, content maken, mijn Pinterest bijhouden en vooral mijn werk ‘nakijken’.

 • Toegang tot enorme extra vaardigheden: Veel virtual assistants hebben gespecialiseerde vaardigheden en kunnen ondersteuning bieden op diverse gebieden. Daarom werk ik graag samen met meerdere, ieder zijn vakgebied!

Gespecialiseerd in diverse taken, virtual assistant

Welke taken kunnen Virtual Assistants uitvoeren?

De rol van een virtual assistant is veelzijdig en kan aangepast worden aan de specifieke behoeften van de opdrachtgever. Hier zijn enkele veelvoorkomende taken die VAs uitvoeren:

 • Administratieve Ondersteuning: Agendabeheer, e-mails beheren, facturatie, en het organiseren van vergaderingen.

 • Content Management: Het creëren en beheren van content voor websites en sociale media.

 • Klantenservice: Het beantwoorden van klantvragen via telefoon of e-mail.

 • Event Planning: Het plannen en coördineren van evenementen of vergaderingen.

Hoe vind je de perfecte virtual assistant voor jouw bedrijf?

 • Bepaal je behoeften: Maak een lijst van taken die je wilt uitbesteden en bepaal welke vaardigheden je VA moet bezitten. Zo zoek je specifiek naar een virtual assistant met die kwaliteiten!

 • Selectieproces: Voer gesprekken en controleer referenties om de juiste match te vinden voor je onderneming. Ga niet zomaar een abonnement aan, probeer eerst een paar uur.

 • Contract en voorwaarden: Zorg voor duidelijke afspraken over taken, uren, betaling en communicatie.

Opleiding en Ontwikkeling van Virtual Assistants

Veel virtual assistants (va) zijn zelfstandige professionals die voortdurend streven naar ontwikkeling en het uitbreiden van hun vaardigheden. Het volgen van cursussen of trainingen kan een VA helpen om nog efficiënter te worden en bij te dragen aan het succes van de onderneming. Hoe specifieker je cursus, hoe gespecialiseerder je ergens in kan worden wat weer heel handig is voor goede leads!

virtual assistant werkt virtual

Hoe vind je werk als virtual assistant?

Op weg naar succes als virtual assistant (VA) is het essentieel om je te onderscheiden van de rest. Hierbij speelt specialisatie een cruciale rol. Door je te focussen op één specifieke taak of dienst, word je niet alleen een expert in jouw vakgebied, maar maak je het ook eenvoudiger voor potentiële klanten om jou te vinden en te kiezen voor jouw diensten. Denk aan het ontwikkelen van vaardigheden in social media management, boekhouding, of zelfs het plannen van content; door uit te blinken in één gebied, word je de go-to persoon voor dat specifieke service.

Maar hoe vind je werk als gespecialiseerde virtual assistant?

Het begint allemaal met het begrijpen van je ideale klant. Wie zijn ze, wat hebben ze nodig, en hoe kan jouw unieke service hun problemen oplossen? Zodra je dit hebt vastgesteld, is het tijd om jezelf te promoten. Maak gebruik van online platforms zoals LinkedIn, Instagram, en freelance websites om je diensten aan te bieden.

Netwerken

Netwerken is hierbij ook van onschatbare waarde; connect met andere ondernemers en VA’s om je zichtbaarheid te vergroten. Hoe meer mensen je kent, hoe meer leads het uiteindelijk oplevert. Een onderneming heeft een aantal jaar nodig om écht goed te staan. Vergis je daar niet in! Bedenk een stappenplan van een aantal jaar en verwacht niet dat je binnen 3 maanden 10K omzet draait. Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar het is niet voor iedereen realistisch.

Vacatures vinden duurt even, zeker als je wil dat het passende vacatures zijn. Via een netwerk én een duidelijke specialisme zal het wél veel sneller gaan. Bij een duidelijke specialisme zullen mensen je namelijk sneller doorverwijzen.

virtual assistant werkt virtual

Een andere effectieve strategie is het opbouwen van een sterk online portfolio.

Laat zien wat je kunt met voorbeelden van je werk en getuigenissen van tevreden klanten. Dit niet alleen bouwt vertrouwen op bij potentiële klanten, maar het benadrukt ook jouw specialisme en expertise. Moet je dit gratis doen? Nee, maar om een goed portfolio op te bouwen kan het wél handig zijn om in het begin voor een lager tarief te werken bij goede klanten waardoor je snel in een goed netwerk terecht komt!

Tenslotte, vergeet niet het belang van voortdurende ontwikkeling.

De digitale wereld verandert snel, en door up-to-date te blijven met de laatste trends en technologieën in jouw specialisme, blijf je aantrekkelijk voor klanten die op zoek zijn naar de beste in het vak.

Door deze stappen te volgen, positioneer je jezelf als een onmisbare virtual assistant (VA) met een uniek aanbod. Zo trek je niet alleen meer klanten aan, maar bouw je ook aan een duurzame carrière als virtual assistant.

virtual assistant werkt virtual

Mijn ervaring met Va’s

Toen ik net drie maanden bezig was met Melina on Fire, terwijl ik nog in loondienst werkte en verlangde naar snelle groei, kwam ik voor het eerst in aanraking met een virtual assistant (VA). Ik was specifiek op zoek naar iemand die een kei was in het opzetten van websites en het automatiseren van processen. Precies wat ik op dat moment nodig had.

Virtual assistant mogen opleiden

Een half jaar later veranderde mijn perspectief op VA’s volledig. Ik kreeg namelijk de kans om een beginnende virtual assistant (VA) te begeleiden bij het opzetten van haar eigen bedrijf. Dit vond ik zó inspirerend en leuk, dat ik besloot het een vast onderdeel te maken van mijn 1-op-1 coachingstrajecten. Het begeleiden en zien groeien van deze ondernemende vrouwen heeft me zoveel voldoening gegeven en laat me elke keer weer zien hoe waardevol en verrijkend de samenwerking met een virtual assistant (VA) kan zijn. In deze podcast kun je Sacha haar verhaal horen, de weg naar het virtual assistant (va) worden én hoe zij daarbij mijn coaching heeft ervaren.

virtual assistant werkt virtual

Meer weten over mijn aanbod waardoor je kostbare tijd bespaart?

Ben je op zoek naar iemand die je op weg helpt naar het worden van een virtual assistant (va)? Ik help je graag! Mijn specialisme, als voormalig boekhouder, ligt bij de administratieve taken op orde brengen, hoe je zo snel mogelijk genoeg omzet draait om uit loondienst te kunnen, maar mijn expertise ligt vooral bij het creëren van een positieve Money Mindset! Een onderneming opstarten is één, een succesvolle onderneming ervan maken is twee. En ik ben er van overtuigt dat een positieve kijk op geld je nodig is voor een succesvolle onderneming. Waarom? Als je eigen baas bent moet je namelijk geld vragen, je aanbod doen, je prijs benoemen. Een blokkade hebben op het uitspreken van je prijs, zorgt er voor dat je veel te lage prijzen gaat vragen!

Daarom maken wij een forecast en gaan we 6 maanden samen aan werken. Lees hier meer over mijn 1 op 1 coaching of plan hier een gratis kennismakingsgesprek in!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Melina - Money Mindset Coach

Over Melina

Financieel Business Coach | Money Mindset Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

Online geld verdienen
website / blog ...