Influencer Marketing: De kracht van invloed

In het digitale tijdperk waarin we leven, heeft social media een revolutie teweeggebracht in de manier waarop bedrijven hun doelgroep benaderen.

Instagram, als pionier, heeft de deur geopend voor influencers, die nu een belangrijke rol spelen in de marketingstrategieën van veel bedrijven. Influencer marketing is een dynamisch veld dat zich steeds blijft ontwikkelen en biedt unieke kansen om jouw merk of jouw bedrijf op unieke wijze te promoten.

Maar wat is Influencer Marketing precies? Hoe werkt Influencer marketing? Welke type influencers zijn er? Wat zijn de prijzen om samen te werken met een influencer? Ik vertel het je allemaal in dit blog!

 

macro influencers, micro influencer, nano influencers, welke soorten influencers ken jij?

De Opkomst van Influencer Marketing

Influencer marketing maakt gebruik van invloedrijke personen op social media om een merk of product te promoten. Dit type marketing is bijzonder effectief omdat influencers vaak een trouwe volgersbasis hebben met gedeelde interesses. Dit betekent dat het bericht van een merk direct bij de gewenste doelgroep terechtkomt, wat resulteert in hogere engagementniveaus en potentieel een grotere ROI.

macro influencers, micro influencers, nano influencers, welke soorten influencers ken jij?

Verschillende types influencers

Influencers kunnen variëren van beroemdheden en bekende persoonlijkheden tot bloggers en zelfs leden van het koninklijk huis 👑. Afhankelijk van je doelstellingen en budget, kun je kiezen tussen macro- en micro-influencers:

 • Macro-influencers hebben een groot bereik (van 100.000 tot één miljoen volgers) en zijn vaak fulltime influencers. Ze zijn geschikt voor campagnes die gericht zijn op een breed publiek.

 • Micro-influencers hebben een kleiner bereik (5.000 tot 50.000 volgers) maar genieten vaak een hoger engagementniveau. Ze staan dichter bij hun volgers en worden gezien als meer authentiek en betrouwbaar, wat ze ideaal maakt voor gerichte campagnes.

Afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt, kun je dus kiezen wat voor ‘type’ influencer je wilt inzetten voor jouw campagnes.

macro influencers, micro influencer, nano influencers, welke soorten influencers ken jij?

Wat zijn de kosten van Influencer Marketing

De kosten voor influencer marketing kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals het bereik van de influencer, de aard van de samenwerking, en het platform dat gebruikt wordt. Voor een Instagram post kunnen de kosten variëren van €100 tot €500 voor macro-influencers, en van €3.000 tot €15.000 voor top influencers. Stories kunnen goedkoper zijn, maar de prijzen variëren ook hier sterk.

Wat is je beoogde doelgroep? Voor wie maak je een campagne?

Alternatieve samenwerkingsvormen

Als je budget beperkt is, overweeg dan een barter deal waarbij producten of diensten worden geruild in plaats van een financiële vergoeding. Gifting is een andere optie, waarbij je producten cadeau doet aan influencers in de hoop dat zij hier vrijwillig over posten. Hoewel er geen garantie is dat de influencer zal posten, kan dit toch een effectieve manier zijn om merkbekendheid te genereren.

Een goede match met Nederlandse influencers

Hoe begin je met influencer marketing?

 1. Doelstellingen bepalen: Beslis wat je wilt bereiken met influencer marketing (bijv. merkbekendheid, sales).

 2. Juiste influencer vinden: Onderzoek welke influencer past bij je merk en je doelgroep effectief kan bereiken.

 3. Samenwerkingsvoorwaarden opstellen: Bespreek de voorwaarden van de samenwerking duidelijk en zorg voor een contract.

 4. Campagne monitoren: Volg de resultaten van de campagne om de effectiviteit te beoordelen en verbeteringen aan te brengen voor toekomstige campagnes.

Campagne op instagram voor een groot aantal volgers

Waar vind je de juiste influencer om mee samen te werken?

Er zijn verschillende platforms en methoden die je kunt gebruiken om influencers te vinden:

 1. Sociale media platforms: Platforms zoals Instagram, YouTube, TikTok, Twitter en Facebook zijn vaak de beste plekken om influencers te vinden. Je kunt zoeken naar relevante hashtags, gebruikersnamen of onderwerpen om influencers binnen jouw niche te ontdekken.

 2. Influencer-marktplaatsen: Er zijn verschillende online marktplaatsen en platforms die merken verbinden met influencers. Voorbeelden zijn platforms zoals Upfluence, AspireIQ, Influencity en Heepsy.

 3. Influencer-agentschappen: Er zijn agentschappen die zich specifiek richten op het beheren en vertegenwoordigen van influencers. Deze agentschappen kunnen je helpen bij het vinden van influencers die passen bij jouw merk en doelstellingen.

 4. Google-zoekopdrachten: Je kunt ook eenvoudig Google gebruiken om influencers binnen jouw niche te vinden. Zoek naar termen zoals “top influencers in [jouw niche]” of “[jouw niche] influencers” om relevante influencers te ontdekken.

 5. Branche-evenementen en conferenties: Bijwonen van evenementen en conferenties in jouw branche kan je de kans bieden om influencers persoonlijk te ontmoeten en relaties op te bouwen.

 6. Netwerken: Gebruik je eigen netwerk om te vragen naar aanbevelingen voor influencers. Misschien kennen je collega’s, klanten of partners influencers die ze kunnen aanbevelen.

 7. Social listening-tools: Gebruik tools voor social listening om te zien wie er praat over onderwerpen die relevant zijn voor jouw bedrijf. Dit kan je helpen om potentiële influencers te identificeren die al interesse tonen in jouw branche.

Door een combinatie van deze methoden te gebruiken, kun je een breed scala aan influencers vinden die passen bij jouw bedrijf en doelstellingen.

engagement komt alleen als je de juiste doelgroep aanspreekt op instagram

Waar moet je opletten bij influencer marketing?

Bij influencer marketing zijn er verschillende belangrijke aspecten waar je op moet letten om succesvol te zijn. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 1. Relevantie: Zorg ervoor dat de influencer die je kiest relevant is voor jouw merk en doelgroep. Het heeft weinig zin om samen te werken met een influencer die geen connectie heeft met jouw producten of diensten.

 2. Authenticiteit: Kies influencers die authentiek overkomen en een oprechte band hebben met hun volgers. Geloofwaardigheid is cruciaal voor het succes van influencer marketingcampagnes.

 3. Publieksbereik en betrokkenheid: Controleer het publieksbereik van de influencer, inclusief het aantal volgers en de betrokkenheid bij hun content. Betrokkenheid is vaak belangrijker dan het aantal volgers, omdat het laat zien hoe actief en geïnteresseerd het publiek is.

 4. Kwaliteit van content: Bekijk de kwaliteit van de content die de influencer produceert. Is het visueel aantrekkelijk? Is de boodschap duidelijk en in lijn met jouw merkwaarden?

 5. Eerdere samenwerkingen: Onderzoek of de influencer eerder heeft samengewerkt met vergelijkbare merken en hoe die samenwerkingen zijn verlopen. Dit kan je inzicht geven in wat je kunt verwachten van een samenwerking met deze influencer.

 6. Transparantie: Zorg ervoor dat de samenwerking tussen jouw merk en de influencer transparant is voor de volgers. Vermeld bij gesponsorde content altijd dat het om een samenwerking gaat, om het vertrouwen van de doelgroep te behouden.

 7. Doelstellingen en metingen: Stel duidelijke doelstellingen op voor je influencer marketingcampagne en bepaal hoe je de resultaten zult meten. Of het nu gaat om het verhogen van de naamsbekendheid, het genereren van leads of het stimuleren van de verkoop, het is belangrijk om te weten wat je wilt bereiken en hoe je succes zult meten.

 8. Budget en vergoedingen: Bepaal van tevoren je budget voor influencer marketing en bespreek de vergoedingen en voorwaarden met de influencer voordat je begint met de samenwerking.

Door deze aspecten in overweging te nemen en zorgvuldig te plannen, kun je een effectieve influencer marketingcampagne opzetten die bijdraagt aan het succes van jouw bedrijf.

Conclusie

Influencer marketing biedt bedrijven de kans om hun verhaal op een authentieke en persoonlijke manier te delen. Door de juiste influencers in te zetten, kun je een specifieke doelgroep bereiken en een diepere verbinding met potentiële klanten creëren. Met zorgvuldige planning en strategie kan influencer marketing een krachtig instrument zijn in je marketingarsenaal.

website / blog ...